Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Byłem w piątek u lekarza medycyny pracy na badania okresowe do roboty. Nie lubię chodzić po szpitalach i gabinetach - mam chyba syndrom białego fartucha bo na tle nerwowym denerwuje się. Wyjątkiem jest gabinet stomatologiczny, bo leżenie na fotelu po znieczuleniu to dla mnie istny relaks - boli tylko podczas płacenia... ale do meritum. Zostało mi jednokrotnie zmierzone cisnienie i wyszło 170/90 przy pulsie 137. Zdarzyłem tylko pomyśleć "Jezus Maria...", a pani Doktor skwitowała "ładne parametry". WTF pomyślałem i zacząłem zakładać koszulkę. Wtedy doktorka oznajmiła, że spojrzała "do góry nogami" na wskazania urządzenia i pomyliła moje tętno z ciśnieniem skurczowym...
Takie miałem perypetie z tym moim sercem. Rok temu zostałem zdyskwalifikowany z #krwiodawstwo na miesiąc przez wysoki puls. Wybrałem się generalnie pierwszy raz w życiu do miejscowej stacji i podczas wywiadu z lekarzem odrzucił mnie przez tętno na poziomie 100 uderzen na minutę, co mogłoby zwiastować omdlenie po oddaniu prawie 500ml krwi.

Myślicie, że powinienem wybrać się do kardiologa?

#medycyna #psychologia #psychiatria

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: W Polsce problemy z sercem zabijają lub upośledzają większość dotkniętych obywateli
Idź się przebadaj, niech cię umiarowią i rozpiszą w razie potrzeby leki.
Lepiej brać concor czy inny nasercowy raz dziennie niż się obudzić, że po zawale to nawet walenie zabronione bo puls skoczy, serce nie wytrzyma i cię znajdą z siusiakiem w ręku.
  • Odpowiedz
Ja mam w drugą stronę jak sie poloze spada mi ponizej 40 mowili ze cisnienie mam dobre. Zglosilem sie do lekarza rodzinnego robili mi echo serca skierowano mnie do szpitala. W szpitalu porobili mi wszystkie badania jakie mozna bylo w szpitalu zrobic zabralem wyniki badan i poszedlem dodatkowo na konsultacje do kardiologa prywatnie wyszlo ze jest dobrze tylko tak po prostu mam ewentualnie bradykardia do obserwacji :) Dlugo sie zbieralem zeby zglosic
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @WolvvloW: @tellet @Arokuku: w sezonie trenuje kolarstwo i na bardzo intensywnych treningach bez problemu wykręcałem tętna +180 (max. to chyba 197). Podczas dłuższych eskapad (dystans 100km w czasie 3,5 godziny) osiągałem średnia wartość tętna na poziomie około 155. Na takie wartości już niejednokrotnie wpadałem na jakiś rowerowych forach, tagach czy subredditach - w tym sensie, że inni też maja takie wyniki i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim sport ma jakis wplyw na puls bo na kazdym kroku pytali czy cos trenuję. Idz do lekarza założą ci holter, pomiarzą komory w sercu sprawdza czy wszystkie przegródki w sercu sie domykają nic nie ryzykujesz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dostaniesz holtera na jakiś czas i będziesz wiedział jak to u Ciebie wygląda. Podstawa to nie ignorować i często się kontrolować, bo tętno przy wysiłku fizycznym nie ma wielkiego związku z tętnem spoczynkowym.
  • Odpowiedz