Aktywne Wpisy
Schwarzfahrer +10
Też was na jesień łapie deprecha?
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
kasiaret +95
#slubodpierwszegowejrzenia mam wrażenie, że kobiety są dużo bardziej ogarnięte i stabilne życiowo niz dobrani partnerzy. Dziewczyny są wykształcone, mają prace, mieszkania i są samodzielne.
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował

Tytuł:
Dzieci Hitlera. Jak żyć z piętnem ojca nazistyAutor:
Gerald PosnerGatunek:
historiaOcena: ★★★★★★★★☆☆
ISBN:
9788324054817Tłumacz:
Elżbieta JanotaWydawnictwo:
Znak HoryzontLiczba stron:
352Zacznijmy od tego że tytuł to clickbait bo książka jest nie o potomkach Adolfa a o dzieciach nazistów.
Przeczytamy to o rodzinach: Hansa Franka, Rudolfa Hessa, Karla Saura, Hjalmara Schachta, Josefa Mengele, Karla Donitza, Carl von Staufenberga, Ernsta Mochara, Hermana Goeringa i Maxa Drexela.
Historie są ciekawe głównie przez swoją odmienność - część dzieci było zbyt małe by pamiętać a co dopiero rozumieć co się stało. Opinie o ojcach też mają różne (np w rodzinie Franka jest pełna paleta uczuć od pochwały po potępienie ojca). Bardzo interesujący jest opis życia tu po zakończeni wojny gdy rodziny traciły dawne przywileje i ledwie wiązały koniec z końcem (mimo cichego poparcia nazistów wśród społeczeństwa.
Prócz wywiadów z dziećmi autor opisuje karierę ich ojców więc nie trzeba być miłośnikiem historii by spamiętać kto był kim.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #historiabookmeter
źródło: 706956-352x500
Pobierz