Wpis z mikrobloga

Podepnę się z pytaniem. Mam gotową instalację i grzeję w domu, chciałbym go sobie wentylować. Wykończeniowcy mają przerwę do nowego roku, więc nic się tam obecnie nie dzieje.

Wiem, że nie powinno się używać reku w warunkach zakurzenia, żeby rury nie zaszły syfem. W domu jest sporo kurzu po różnych pracach. Czy mogę sobie teraz uruchomić reku? Czy będzie w stanie wciągnąć pył, który poosadzał się na podłodze, ścianach itd? Czy muszę wcześniej to posprzątać?

#budowadomu #budujzwykopem #rekuperacja
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matrioshq: ja na czas prac w środku miałem założone tylko w wyciągach. Po budowie to wywaliłem i nie wkładałem nowych. Ludzie zakładają filtry stożkowe do nawiewnych i wyciągowych co jest moim zdaniem bezsensu i zdarza się że robią to cały czas. Ja już ich nie zakładam wcale. Po wszystkich pracach w środku kurzu jest tyle co nic. Widać to doskonale na głównych filtrach w jednostce. Ten filtr przez który przechodzi
  • Odpowiedz
@matrioshq: w moim wypadku wykonawca reku zalecił zabezpieczenie anemostatów na czas prac brudnych i wyłączenie reku. Na 100% pyłu jest sporo, każdy filtr zapcha się szybko i wentylacja i tak nie będzie działała prawidłowo. Ja już mieszkając od kilku miesięcy widzę jak zmienia się wydajność rekuperatora gdy filtry zapychają się zwykłym kurzem. Rozszczelnij okna, albo jak jesteś na budowie to otwieraj okna oraz drzwi i rób porządne przewietrzanie przez kilkanaście
  • Odpowiedz
  • 0
@knrwa123: uruchomiłem go dziś w trybie "poza domem". Myślisz, że może naciągnąć pyłu, który już zdążył osiąść na powierzchniach? Bo obecnie nikt tam nic nie robi.
  • Odpowiedz
@matrioshq obstawiam, że coś tam naciągnął, ale bym się tym nie przejmował tylko wyłączył i zakleił anemostaty. jak miałeś już regulowaną instalacje to przyklej taśmę do części, która się obrać i do części zewnętrznej tak aby środek nie mógł się obracać, a potem ściągnij anemostat i najlepiej załóż jakąś folię na anemostat i zamontuj z powrotem. jak tam zrobisz to zabezpieczysz instalacje i nie będziesz musiał wzywać ekipy do ponownego ustawiania
  • Odpowiedz