A miałem lepszy dzień i napisałem do Rzecznika Praw Obywatelskich w sprawie niewolniczego przepisu nakładającego obowiązek odśnieżania przyległego chodnika.
Jestem wróżbitą i znam przyszłosć. Miałem lepszy dzień i przepowiadam ją za darmo @Villeman możesz opisać ten paranormalny przypadek jak będziesz wszystkich wołał.
Moja szklana kula mówi mi, że najprawdopowobniej pewnego pięknego dnia dostaniesz odpowiedź, w której Pan Rzecznik poinformuje Cię, że w sprawie odśnieżania chodnika już zapadł wyrok Wyrok TK z dnia 5 listopada 1997 r., K 22/97 , w którym TK stwierdził, że przepis, który uważasz za niekonstytucyjny, niezgodny z konstytucją nie jest ponieważ przepis w swej treści jest wyrazem przyjętego od dawna poglądu, zgodnie z którym z prawa własności wynikają także określone obowiązki społeczne. Obowiązek nałożony na właścicieli nieruchomości wynika z tradycji prawnej istniejącej w polskim ustawodawstwie od wielu lat. Od dawna bowiem obowiązek utrzymywania czystości na własnej nieruchomości oraz na przylegającym do niej chodniku i części jezdni spoczywa na właścicielach nieruchomości. Ponadto art. 32 konstytucji opuszcza ograniczanie praw i wolności obywatelskich w imię interesu uznanego przez ustawodawcę za zasługujący na szczególną ochronę. I tak
@Villeman mało tego - jak chcesz postawić rusztowanie na chodniku, bo ocieplasz dom, to chodnik jest gminy i musisz mieć zgodę oraz wnieść opłatę za zajęcie pasa drogowego. Ale jak spadnie śnieg, to chodnik magicznie staje się "twój".
@MatPL1122: nie sa, ale korzystaja z nich tylko oni, ich sasiedzi i osoby dostarczajace im uslugi. Czyli niewielka ilosc osob.
@qusqui21: to idąc tum tokiem myślenia tym bardziej służby i państwo powinny mieć wywalone w to czy odsnieżają czy nie skoro tylko oni korzystają. Albo-albo
@Villeman: Najlepsze jest to, że straż miejska nakłada mandaty za brak odśnieżenia chodnika, które przynależy do działki, a urząd miejski na wyjebce. Boisko w centrum miasta, boisko odśnieżone, wejście też, a przyległy chodnik już nie, podobnie z cmentarzami.
@Villeman: kiedyś to własność zobowiązywała żeby oddać coś społeczeństwu. Że trzeba było dać o własność i spoleczenstwo jak np odśnieżać chodnik. Teraz to własność to tylko maksyma not on my backyard. Egoizm I indywidualność.
@Villeman: Gdyby jeszcze tak mężczyźni w tym kraju potrafili się zjednoczyć i złożyli takie pisma ws. ustaw Mieszkania za Pomówienie, czy przeciw wymuszaniu na mężczyznach służby wojskowej, to by było super. Ale widać w tym kraju ludzie wolą myśleć tylko o sobie samych.
@Villeman: i bardzo dobrze bo to jest przesada z tym przepisem ty musisz oni nie jak spowodujesz wypadek bo ślisko na drodze to wpierdzielą ci mandat za nie dostosowanie do warunków na drodze
Dzisiaj trafiłem na takie porównanie, odnośnie odśnieżania chodników "jak znajdą n-------i na twojej posesji to twoje ale jak ropę to państwowa" ( ͡°͜ʖ͡°)
po tych chodnikach, które nie są własnością tych którzy mają obowiązek ich odśnieżania - łażą setki albo i, w centrach miast, tysiące ludzi, każdego dnia
dlatego państwo poszło na łatwiznę i zmusiło miliony tych właścicieli, których posesje leżą przy tych państwowych albo gminnych
#niepopularnaopinia To nie jest wcale taki głupi przepis. Obowiązek dbania o czystość chodnika przed domem to element życia w społeczności. Sam jestem trochę wkurzony jak muszę marznąć podczas odśnieżania, ale zaciskam zęby i robię swoje. Komu się nie podoba zawsze może się przeprowadzić do bloków.
#prawo #snieg #zima #dom #snieg #polska #pogoda #absurd
Jestem wróżbitą i znam przyszłosć. Miałem lepszy dzień i przepowiadam ją za darmo @Villeman możesz opisać ten paranormalny przypadek jak będziesz wszystkich wołał.
Moja szklana kula mówi mi, że najprawdopowobniej pewnego pięknego dnia dostaniesz odpowiedź, w której Pan Rzecznik poinformuje Cię, że w sprawie odśnieżania chodnika już zapadł wyrok Wyrok TK z dnia 5 listopada 1997 r., K 22/97 , w którym TK stwierdził, że przepis, który uważasz za niekonstytucyjny, niezgodny z konstytucją nie jest ponieważ przepis w swej treści jest wyrazem przyjętego od dawna poglądu, zgodnie z którym z prawa własności wynikają także określone obowiązki społeczne. Obowiązek nałożony na właścicieli nieruchomości wynika z tradycji prawnej istniejącej w polskim ustawodawstwie od wielu lat. Od dawna bowiem obowiązek utrzymywania czystości na własnej nieruchomości oraz na przylegającym do niej chodniku i części jezdni spoczywa na właścicielach nieruchomości. Ponadto art. 32 konstytucji opuszcza ograniczanie praw i wolności obywatelskich w imię interesu uznanego przez ustawodawcę za zasługujący na szczególną ochronę. I tak
@qusqui21: to idąc tum tokiem myślenia tym bardziej służby i państwo powinny mieć wywalone w to czy odsnieżają czy nie skoro tylko oni korzystają. Albo-albo
No nie mają bo za to są mandaty
Dobre, dobre. Zaplusowalem, zobaczymy czy wypok zadziala jak zaczniesz wolas prawie 3k ludzi xD
Teraz to własność to tylko maksyma not on my backyard. Egoizm I indywidualność.
Ale widać w tym kraju ludzie wolą myśleć tylko o sobie samych.
Dzisiaj trafiłem na takie porównanie, odnośnie odśnieżania chodników "jak znajdą n-------i na twojej posesji to twoje ale jak ropę to państwowa" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@qusqui21: ty kompletnie nie wiesz o czym gadasz
po tych chodnikach, które nie są własnością tych którzy mają obowiązek ich odśnieżania - łażą setki albo i, w centrach miast, tysiące ludzi, każdego dnia
dlatego państwo poszło na łatwiznę i zmusiło miliony tych właścicieli, których posesje leżą przy tych państwowych albo gminnych
nie potraf w interpunkcje
XDD