Wpis z mikrobloga

czyli patelnia z wysokim brzegiem po prostu?


@moll: nie do końca. Wyoblony brzeg umożliwia potrząsanie, jest zróżnicowanie temperatury - im dalej od środka i wyżej na brzegu tym chłodniej. Po prostu nie jest to do końca prawdziwy wok, bo do indukcji musi mieć trochę płaskiego w środku.
@moll: Kupiłam nalepszy wok tefala z możliwych i sama się przekonałam, było zaje fajnie, do czasu. Serio nie jest wytrzymała. A to gówno z dyskontu? Śmiga jak nie wiem co.
@arinkao: moje ulubione gary to gówna z dyskontu, które miały być na chwilę xD
Miałam taką naleśnikarkę no name za piątaka, na żadnej innej tak dobrze naleśniki się nie smażyły, ale niestety nie nadawała się na indukcję i musiałam wymienić
@Kj5s6f2dk7s54o czyli musi to być wok pekiński. Czyli taki z płaskim dnem.

@moll wok pekiński się nada, jednak należy pamietaj, że porządnego stir fry nie zrobisz w zasadzie nawiekszosci domowych kuchenek nie zależnie od źródła ciepła bo palniki zwykle są zbyt słabe. No i indukcja grzeje tylko gdy patelnia na niej leży i jeśli będzie zbyt cienka lub aluminiowa to próbując przerzucać zawartość szybko będzie stygła, a żeliwne woki pozbawione tego efektu