Aktywne Wpisy
WielkiNos +297
3 facetów jechało po zmroku przez wieś Błonie niedaleko Warszawy. Wjechali w znajdująca się na pasach 22 letnią kobietę w ciąży. Uciekli nie udzielając jej pomocy. Auto ukryli w garażu. Kobieta i dziecko zmarli w szpitalu.
Obłąkani samochodziarze obwiniają pieszych. Ich zdaniem to kierowca powinien mieć pierwszeństwo. Są komentarze o nawiązywaniu kontaktu wzrokowego z kierowcą przed wejściem na pasy po ciemku i żale, że po zmroku nie widać pieszego. Jeździjcie wolniej to
Obłąkani samochodziarze obwiniają pieszych. Ich zdaniem to kierowca powinien mieć pierwszeństwo. Są komentarze o nawiązywaniu kontaktu wzrokowego z kierowcą przed wejściem na pasy po ciemku i żale, że po zmroku nie widać pieszego. Jeździjcie wolniej to
wez_idz_sobie +212
Dajcie to w gorące, żeby społeczeństwo wiedziało
Jestem pracownikiem marketu z sprzętem rtv i agd.
Dziś black friday - nic nie potaniało, połowa produktów ciutke podrożała
Wszystkie ręcę na pokład, krzyczy kierownik - a ja wiem, że odwiedzą nas 3 grupy klientów
Dziadki
Jestem pracownikiem marketu z sprzętem rtv i agd.
Dziś black friday - nic nie potaniało, połowa produktów ciutke podrożała
Wszystkie ręcę na pokład, krzyczy kierownik - a ja wiem, że odwiedzą nas 3 grupy klientów
Dziadki
Cos o mnie: Javovy backend, z małym doświadczeniem w cloudzie, w sumie 5 lat doświadczenia (z tego część na pół etatu), po studiach magisterskich.
Aplikowałem na stanowiska seniora bo większość wymaga 5 lat doświadczenia a mi akurat tyle niedawno minęło. Interesowało mnie UoP i B2B z naciskiem na to drugie.
Wysłałem w sumie gdzieś z 50 CV zajęło to gdzieś 3 miesiące, z czego:
- od około firm 40 nie dostałem żadnej odpowiedzi (xD).
- Z tych kilku które mi odpisały 5 mnie odrzuciło ze względu na 3 miesiące okresu wypowiedzenia.
- z pozostałych, 2 wymagały zrobienia ode mnie codility (nie było trudne), pozostałe od razu chciały się umówić na rozmowę
- wszystkie rozmowy były długie techniczne i z live codingiem
- po rozmowie tylko od jednej firmy dostałem odmowę (ze względu na brak znajomości technologii poszukiwanych przez klientów), reszta złożyła mi ofertę akceptując propozycję stawki.
Co do samych rozmów to pytania były raczej takie same jak przy rekrutacji na juniora które przerabiałem parę lat temu, nikt nie poruszał żadnych problemów architektonicznych albo skomplikowanych algorytmów. Szczegółowe pytania o samą Javę, ogólne zapytania w jakich technologiach pracowałem i mój ulubiony must have -
Tylko jeden rekruter spytał czy pracowałem na część etatu (daty studiów i pracy w CV wyraźnie mi się pokrywają), mimo że wszyscy się zarzekali że przyjrzeli się dokładnie.
Nikt nie zapytał o link do prywatnego repo, jak startowałem na juniora to pamiętam że to był najważniejszy punkt
Wszystkie firmy mające biura w mieście wymagają co najmniej 2 dni w tygodniu pracy z biura
Wygląda na to że eldorado się kończy albo rekruterki przebijają nowe poziomy niekompetencji. W moim obecnym korpo od kilu miesięcy rekrutacja nie jest w stanie zatrudnić żadnego seniora ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracait #it #programista15k #rekrutacja #programowanie #korposwiat
@N00bsferatu: Niech dalej wymyslaja 3x w biurze nie zausadnionego niczym poza g---o 'polityka' firmy, zwłąszcza po kilku latach perma home office covidowego - gdzie jak sie okazało wszystko działa i mozna w takim trybie pracowac.
1. jakie znasz technologie? Java, Spring, SQL, Hibernate czy coś więcej? Czy miałeś w CV angular/react/JS? Czy miałeś chmurę (AWS, GCP, Azure), mikroserwisy, event storming, CQRS, docker, k8s? Jakieś Rabbity, Kafki, no-SQL, elasticsearch?
2. czy ta stawka to 20k netto b2b czy 20k na rękę netto?
pozdro
2.
Co do stawki to wolałbym o tym nie pisać
Pisaliśmy o tym ostatnio przy reklamowaniu naszej stronki. Podstawą na rekrutacjach w #java nie jest wcale chmura czy architektura, a bardzo dobra znajomość samego języka, w tym różnych jego szczegółów.