Wpis z mikrobloga

jeśli powiesz coś niefajnego?

@slgdfhsdhjfbs: No jak nie powiesz, że był pomysłodawcą całej strony to nie.

Dziś dostałem wezwanie na policję w charakterze świadka w tej sprawie.

@mirko_anonim: Nie ma sie czego bac. Jak nie palniesz jakiejs głupoty w stylu "bylem pomyslodawca usprawnien w komunikacji klientow i ogloszeniodawczyn" to do niczego sie nie przyczepia. Sam robilem w Januszexie na czarno i robilismy bez uprawnien rozne rzeczy, a sie
  • Odpowiedz
@Volantie: z każdą umową może być coś nie tak w ramach każdej umowy można dostarczyć coś co przez przypadek później zostanie użyte przez turystów albo zleceniodawca dostarczy materiały pozyskane z kradzieży i nie zabezpieczysz się na wszystkie ewentualności to po prostu niemożliwe fizycznie.
Skąd prawnik miał to wiedzieć przecież jego czas nie jest z gumy on sprawdza tylko to na co dostał zlecenie to robi tak jak hydraulik któremu każesz
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs:

A w ogóle, to nie jest tak, że nawet jak ktoś jest wstępnie podejrzany, to i tak się go wzywa "jako świadka"? I na miejscu mogą normalnie zatrzymać jeśli powiesz coś niefajnego?

Kiedyś nasza (tfu) policja robiła tak nagminnie, bo jako świadek nie możesz kłamać, w konsekwencji czego taki świadek wychodził później z przesłuchania jako podejrzany. Wg RPO i wielu prawników jest to niezgodne z prawem, podobno nieco się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak to było w miarę dawno, to na twoim miejscu bym powiedział, że zajmuję się wieloma projektami, że, tak kojarzę to zlecenie, nie pamiętam/nie wiem do czego strona miała służyć/służyła albo z tego co kojarzę to dla jakiejś chyba agencji fotomodelek. - realizowałem to co zleciła mi ta osoba, stronę/wpisy/teksty/obrazki można później bez problemu zmienić/edytować. Ogólnie to najlepiej zasłaniać się niepamięcią. Żeby nie przyszło Ci do głowy pokazywać jakieś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: robiłeś jakiś portal społecznościowy, czy tam sklep z chatem czy co tam generycznego. Nie miałeś wpływu na to jak klient to wykorzysta. Nazwa może i była głupia, ale co Ci do tego.
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs:

A w ogóle, to nie jest tak, że nawet jak ktoś jest wstępnie podejrzany, to i tak się go wzywa "jako świadka"? I na miejscu mogą normalnie zatrzymać jeśli powiesz coś niefajnego?

Otóż:

art. 183 § 1 KPK przewiduje, że świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo
  • Odpowiedz