Wpis z mikrobloga

przyniósł 294 ciąże

@lubie_pic_kakao: pojawia się pewien dość istotny problem, nigdzie nie ma informacji ile tych ciąż zostało faktycznie donoszonych, oraz ile dzieci się urodziło, może być tak że z tych 294 nie urodziło się żadne dziecko, ciekawe czy uda się kiedyś upublicznić te dane
  • Odpowiedz
@lubie_pic_kakao: Moja córka zapewne jest w tych 294 ciążach. Chodziliśmy na te "leczenie" z zerowym skutkiem przez 2 lata po czym poszliśmy do prywatnej kliniki na m. in. Laparoskopię której w tym programie partnerce nie chcieli zrobić i koniec końców dzisiaj mam córeczkę na świecie. A podejrzewam że córka jest w statystykach bo gdy olaliśmy program to po pół roku sobie o nas przypomniano z telefonicznym zapytaniem dlaczego nie chodzimy
  • Odpowiedz
Dla porównania, program in vitro kosztował 244 mln zł; wzięło w nim udział 19,6 tys. par. i urodziło się 22,2 tys. dzieci.

@lubie_pic_kakao: ok 11K za dziecko.

Narodowy program zdrowej prokreacji, który zastąpił finansowanie in vitro, pochłonął do końca 2019 r. 46 mln zł i przyniósł 294 ciąże

ok. 156 462 PLN
  • Odpowiedz
@Deska_o0: dokładnie tak, paradoksalnie zapłodnienie to jeszcze pestka, znam kilka par które borykają sie z niepłodnością i w jednym przypadku para byla w ciąży już kilka razy ale za każdym razem dochodziło do poronienia. W pisowskim programie byliby juz wpisani jako kilka sukcesów xd
  • Odpowiedz
@Patryk4: czyli mocno propisowski polsat podał okrągłą liczbę 200 która może oznaczać zarówno 151, jak i być wyssana z palca i nie oznaczać nic, jak wspomniałem mam nadzieję że dane zostaną upublicznione
@BelleDerphine a co ma jedno do drugiego? przecież za te osoby wyprowadzano z budżetu sporą kasę i jest po tym ślad, nawet w tym wątku jest osoba która znalazła się tam niesłusznie tylko żeby podbić statystyki
  • Odpowiedz
@Furiat: chodzi o to, że te 18k na invitro się zwróci kilkukrotnie.
Z 150k które PiS wydawał na ciążę już trudniej.
Dzieki wpływom z podatków może kiedyś będą pieniądze na dofinansowanie innych rzeczy.
  • Odpowiedz