Wpis z mikrobloga

Mirasy, mam taki problem z moim gruzikiem. Posiadam Forda Focusa MK2, w zeszłym roku wymieniałem gumy na przednich wahaczach i dziś są już wybite. Producent daje 2 lata gwarancji, ale na jakiej zasadzie? Wywalczę coś ze swoim mechanikiem? Samochód jest używany na dojazdy do pracy a roczne przebiegi w granicach 15k. Zastanawiam się na wymianie tego na poliuretany, jest taka zmiana bardzo odczuwalna? #motoryzacja #mechanikasamochodowa
Pobierz Qql3l3 - Mirasy, mam taki problem z moim gruzikiem. Posiadam Forda Focusa MK2, w zesz...
źródło: Zdjęcie z biblioteki
  • 17
@Qql3l3: Mechanik może tuleje wysłać na reklamację, Powininieneś odzyskać hajs za tulejki. Natomiast nie licz na to, że będzie Ci je zmieniał za darmo. Robocizne będziesz w plecy.
@Qql3l3: zacznij od sprawdzenia zawieszenia i geometrii, bo tu może leżeć przyczyna szybszego zużycia tulei.
Poliuretany są trwalsze, ale bardziej je słychać przy pracy zawieszenia na nierównościach drogi.
@ziomus13: u tych mechaników co robiłem to zasady były takie, że jak reklamacja uwzględniona to też jest też zwrot dla mechanika za robociznę więc klient ma za friko,

musi wtedy oczywiscie mechanik pokazać paragon na tę naprawę, że faktycznie wymieniu u klienta tę część
@SpalaczBenzyny: To już bywa różnie zależy jak się dogada. Jak tak się sprawy mają to zazwyczaj jest OK. Tylko tutaj też jest pole do nadużyć. Bo w takim razie mechanikowi NIE ZALEŻY na uznaniu reklamacji. Natomiast jeśli robociznę nie zwróci, będzie chciał pchnąć tą reklamację do przodu, co by klienta tym zadowolić.
@GeDox to są tylne tuleje wahacza, one są takie dość spore. A z tego co wiem to jeszcze sworznie były wymieniane. Tuleje chyba z „Lamfordera” czy jakoś tak.
@GeDox: Nie do końca, wszystko zależy od przedstawiciela. Jak bierzesz dużo części, to masz mieć pchnięte wszystko, a jak nie to wypad :) Akurat MeyleHD widziałem już nie raz pozrywane. Możliwe, że faktycznie przez kiepski montaż. Nie wiem u mnie się tego nie używa. Lemforder wg mnie numer 1.
@ziomus13: np. miałem wymieniany w gruzie wałek rozrządu i tam parę elementów głowicy i chciałem się z warsztatem "dogadać", że nie chcę faktury a oni zrobią to taniej to powiedzieli, że nie da rady bo muszą wystawić paragon/fakturę bo jak przyjdę z reklamacją i będzie jakiś problem z częściami i oni będą je odsyłali na gwarancji do hurtowni to bez tego paragonu/fakutry wystawionej dla mnie nikt im nie zwróci za robociznę
@SpalaczBenzyny: Gówno prawda, zwrócą im. Chyba że sami nie biorą części na Fakturę. Raczej teraz każdy woli wystawić ten paragon, bo jest nagonka na warsztaty i jak ktoś prowadzi legalnie działalność to nie chce mu się użerać ze skarbówką... Zresztą klienci i tak w 70% płacą kartą, więc nie da się nic zrobić na lewo. Natomiast jeśli chodzi o oddawanie za robociznę warsztatom, to tutaj niestety dużo ciężej to wyegzekwować, aniżeli
Natomiast jeśli chodzi o oddawanie za robociznę warsztatom, to tutaj niestety dużo ciężej to wyegzekwować,

@ziomus13: no ale ja o tym piszę, aby dostali zwrot za robociznę przy wadliwej części to hurtownia chce zobaczyć paragon za usługę jaką wykonali

np. pompa wody okazuje się wadliwa, pompa wody 400 zł, robocizna 300 zł,
zgłaszam reklamację do serwisu, serwis zgłasza reklamację do hurtowni/producenta części, dostaje nową pompę i dostaje 300 zł zwrotu za
@Qql3l3: Przerabiałem te tuleje w zeszłym roku, założyłem tuleje Lema i sworzeń TRW i jestem zadowolony, nic się z tym nie dzieje.

Co do gwarancji to żeby ci nikt tego nie poniszczył przy demontażu bo nie jest to takie hop-siup, a wątpie że rozciętą tuleję wezmą pod uwagę, także jak chcesz to reklamować to trzeba się namęczyć żeby tego nie uszkodzić.

A ogólnie to przeżyłem kilka takich reklamacji i nigdy nie
@lets_gou_tnijmy_wuosy: Właśnie większość reklamacji jest uznawanych. Najczęściej się reklamuje akumulatory i różnego rodzaju elektrykę (czujniki, przepływomierze, EGR-y, sondy Lambda). Części zawieszenia dużo rzadziej, ale zazwyczaj jest uznana reklamacja. Najczęściej pada szybko chińszczyzna. Najgorszym chińczykiem jest MaxGear, tam co druga część to gówno xD
@ziomus13: A to jeżeli mowa o elektryce to nie kłóce się, reklamowałem albo zawieszenie albo hamulce. I za każdym razem dostawałem odmowę ze względu na błąd montażu - hitem Zimmermany które po 30km miały 0.14bicia - i nie, nie zagrzałem, nie zahamowałem ostro

Nie kupuje chińszczyzny bo szkoda mi czasu, sam robię przy aucie i nie chce mi się #!$%@?ć w wymianę po X razy, wolę kupić Lema czy tam TRW(chociaż