Wpis z mikrobloga

Przypominam, że w chrzcie Mieszka I nie maczali swoich paluchów Niemcy i nie mają z nim ani nic wspólnego, ani my, Polacy nic im nie zawdzięczamy. Tak, piję tu do kłamliwej kroniki Niemca Thietmara, który Polaków nienawidził a jego ojciec toczył z Mieszkiem boje. Wracając do religii, Polska zmagała się w tamtym czasie z najazdami Wieletów, dlatego Mieszko za stosowne uznał pozyskać wsparcie Czechów. W tym celu postanowił poślubić Dobrawę, a warunkiem z jej strony było, aby przyszły mąż przeszedł na katolicką wiarę. Chrześcijaństwo miało też wymiar polityczny dla naszego wodza - nic tak dobrze nie centralizowało kształtującego się państwa, pozbywając przy tym atrybutu władzy poszczególnych książąt, jak wspólna wiara, co miało też bezpośrednie przełożenie na relację z Rzymem, któremu Mieszko zawierzył nasz kraj, świetnie odnajdując się w polityce międzynarodowej i stawiając tamę niemieckiemu parciu na wschód oraz ówczesnym protohitlerowcom
#4konserwy #katolicyzm #polska #piastowie
Ryneczek - Przypominam, że w chrzcie Mieszka I nie maczali swoich paluchów Niemcy i n...

źródło: dobr

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@gorzki99: Komu sprzedał kraj? Pisz konkretnie. Komu i jakie to miało konsekwencje dla naszego państwa? Bo rozumiem, że swoje przemyślenia opierasz na jakichkolwiek źródłowych fundamentach.
  • Odpowiedz
@Ryneczek: Opieram na tym:

co miało też bezpośrednie przełożenie na relację z Rzymem, któremu Mieszko zawierzył nasz kraj

I zaczelo sie rozpasanie kosciola, nadawanie ziem za darmo itp itd. Kosciol rozkradal i nadal rozkrada kraj.
A politycy na tym zyskuja.
  • Odpowiedz
  • 2
@gorzki99: Aha, czyli nie masz pojęcia o roli Rzymu w kształtowaniu się procesów państwowych na naszym kontynencie i jak silne wpływy miało wtedy chrześcijaństwo. Ludy nieochrzczone, nieważne jak zaawansowane kulturowy czy gospodarczo, były wtedy wystawione na odstrzał, a niemieckie szakale tylko czekały, aby w świetle "walki z pogaństwem" podbijać i grabić
  • Odpowiedz
@Ryneczek: Za to Ty masz pojecie jakby sie hisoria potoczyla jakby zamiast sprzedac sie kosciolowi sprzadano sie niemcowi?
Ja nie mam.

Plujesz na niemcow a nie zauwazasz ile zla wniosl kosciol. Zeby bylajasnosc: ja nie mam nic do wiary czy religii ja tylko widze ile zla wnosi instytucja.
  • Odpowiedz
  • 1
Za to Ty masz pojecie jakby sie hisoria potoczyla jakby zamiast sprzedac sie kosciolowi sprzadano sie niemcowi?

Ja nie mam.

@gorzki99: haha
człowieku, zamiast się pocić przez internet to polecam poczytać literaturę tematu i gwarantuję, że szybko przejdzie Ci ochota na "sprzedawanie się Niemcowi"
Niemcowi, który od samego swojego początku ślinił się, ślini i ślinić będzie na podbój naszych piastowskich ziem, gwałcąc, mordując i rabując (polecam poczytać o mordach Krzyżaków
  • Odpowiedz
@Ryneczek: A wiesz ze o krzyzakach to nawet costam niecos czytalem?

Moge sie mylic ale zakon krzyzacki to byl chyba koscielny. Ale chyba jednak sie myle.

Podobnie jak czytalem o inkwizycji i krucjatach (szczegolnie ta z dziecmi to ciekawy watek)

Gotowanie zaby to u Ciebie lvl master. Germanie zli bo by weszli z buta i rozpierdzieliki. Watykan dobry bo wchodzi powoli i rozpierdziela do teraz. Cos slabo laczysz kropki.
  • Odpowiedz