Aktywne Wpisy
gharman +439
W Niemczech panika bo cena kebaba osiagnela 34 zl (8 euro). Partie lewicowe zadaja wprowadzenia limitu ceny na kebab na poziomie 22zl.
Brzmi jak the onion? Jednak to prawda.
Tymczasem w Polsce gdzie zarabia sie mniej niz polowe?
- 35 zl to normalna cena za kebab. jak ma sie gastronomianinaczej utrzymac?!?
Polak sie cieszy jak jest drozej, bo to znaczy ze go stac! On jest kuhhh×a kims! Doszedl do czegos! Ma kebaba!
Brzmi jak the onion? Jednak to prawda.
Tymczasem w Polsce gdzie zarabia sie mniej niz polowe?
- 35 zl to normalna cena za kebab. jak ma sie gastronomianinaczej utrzymac?!?
Polak sie cieszy jak jest drozej, bo to znaczy ze go stac! On jest kuhhh×a kims! Doszedl do czegos! Ma kebaba!
Teemcio +357
Dziękuję za doping nie udało się wygrać ale w sumie nie było tak źle jedynie nie czuję głowy ( coś mam po Muranie)
#famemma #bitasmietanka
#famemma #bitasmietanka
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Przecież eksperci z NBP liczą to na wykresie i wyszło to co mówisz i komu bardziej zaufasz NBP czy Expander? XD
@Yuri_Yslin: https://nbp.pl/wp-content/uploads/2023/09/Informacja-o-cenach-mieszkan-i-sytuacji-na-rynku-nieruchomosci-mieszkaniowych-i-komercyjnych-w-Polsce-%E2%80%93-II-kwartal-2023.pdf
Strona 14
+ wołam niedowiarka @stopy-kanadyjka: i pare dodatkowych @DryfWiatrowZachodnich @haha123 @enten
Pamiętajcie że to jest raport z opóźnieniem za II kwartał. Nie bierze pod uwagę największej pompy przez BK2% która była w wakacje - śmiało można stwierdzić że jest już gorzej niż w najgorszym momencie 2008r
#nieruchomosci
Jedynym wytłumaczeniem jest fakt że ludzie godzą się na oddawanie większej części wypłaty żeby coś kupić
Tak czy siak za 2 miesiące jak się skończy
@dzem_z_rzodkiewki: Tylko że w okresie wysokich stóp procentowych (2022), kiedy naprawdę mało ludzi było stać na nowe M, mieszkania i tak drożały. Było oczywiście w czym wybierać, ale deweloperzy odmawiali negocjacji i twardo trzymali ceny. Myślałem wtedy o zakupie dodatkowego mieszkania, ale odpuściłem, bo miałem za słabą pracę. Negocjowałem z Develią, Victorią Dom, Robygiem. Wysłali mnie na drzewo.
Być może dlatego, że doskonale wiedzieli o nadchodzącym BK2%, oczywiście.
@Yuri_Yslin: po pierwsze to w normalnej sytuacji kupno mieszkania i nie-wynajmowanie go jest stratą kasy. Taka sytuacja nadejdzie nawet jeżeli będzie stagnacja na szczycie górki. Mieszkania nie mogą podrożeć jeszcze kolejne 5k za m2 bo nikt tego nie kupi
Wynajmować też nieskończonej
@dzem_z_rzodkiewki: No i to chyba już się dzieje. Do tego tym wszystkim bombelkom tateły kupiły mieszkanie, więc oni nie będą wynajmować, tylko od razu wprowadzą się do swojego. Słyszałem, że ceny najmu już zaczęły spadać.
Wysokie ceny nieruchomości wynikają z tego że wciąż w Polsce można osiągnąć bardzo wysokie stopy zwrotu z kawalerek, albo dwupaków. W Warszawie cały czas można liczyć na 8-10% rocznej dywidendy
na wynajmie mi specjalnie nie zalezy wiec jak nawet skoncza sie najemcy to koszty miesieczne czynszu to nie jest jakis kosmos by je sobie oplacac
@dzem_z_rzodkiewki: tylko starsi umierają w całym kraju, a ludzie mieszkania głównie kupują w największych metropoliach. Tak, na wsi w podkarpackim ceny spadną, chcesz tam kupić i mieszkać?
@jozef-dzierzynski: mamy stosunek 414tys śmierci do 280tys urodzeń, 50% więcej ludzi umiera niż się rodzi. A starsi blisko w 100% byli na własnościowych. Nie dość że jest 50% nadpodaż spadku to buduje się rekordowa ilośc mieszkań od czasów komunizmu.
Nie można też twierdzić że 100% ludzi jedzie do Warszawy bo jednak ktoś żyje w powiatowych.
W praktyce to plus fakt że buduje się 200k mieszkań
@dzem_z_rzodkiewki: powiatowe się wyludniają na rzecz dużych miast, taki trend jest widoczny od dawna a odpływu z dużych miast jak nie było tak nie ma. Więc owszem, będą spadki, ale nie w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu.