Wpis z mikrobloga

1936 rok, August Landmesser - niemiecki robotnik stoczniowy. Kiedy w 1935 r. zaręczył się z Żydówką Irmą Eckler, został wydalony z NDSAP. 29 października 1935 r. urodziła im się pierwsza córka – Ingrid. W 1937 r. próbowali uciec do Danii, ale Landmesser został aresztowany i wyszło na jaw, że Irma Eckler była w ciąży i oczekiwała drugiej córki. Landmesser został oskarżony i skazany za „zhańbienie rasy” na podstawie tzw Ustaw Norymberskich z 15 września 1935 r.
Irma Eckler została zatrzymana przez Gestapo w 1938 r. i umieszczona w obozach koncentracyjnych w Lichtenburgu i Ravensbrück, a w 1942 r. trafiła do Centrum Eutanazji w Bernburgu, gdzie została zabita.
August Landmesser został zwolniony z więzienia 19 stycznia 1941. W lutym 1944 r. został wcielony do jednostki karnej, 999 Dywizji Piechoty. Podczas walk o miasto Ston 17 października 1944 został uznany za zaginionego w akcji, prawdopodobnie zginął.

#historiajednejfotografii #historia #wojna #niemcy
spere - 1936 rok, August Landmesser - niemiecki robotnik stoczniowy.  Kiedy  w 1935 r...

źródło: 912f7cfa55820f56adc35017c3c5748f-800x425

Pobierz
  • 44
@Gieekaa: Litości, któryś z przodków pochodził z Kaszub, gdzie mieszkał liczny odsetek ludności niemieckiej i to automatycznie sprawia, że był Polakiem? Czy gdyby był gorącym zwolennikiem nazizmu, też z racji powyższych faktów nazwałbyś go Polakiem?
@winobranie: wypisz wymaluj Polska 2023. I jeszcze to:

państwo skrajnie rasistowskie, systemowo gnębiące i mordujące własnych obywateli.

Poza rasistowskim (import z Afryki) wszystko się zgadza.
Dzięki - zdjęcie co chwilę gdzie się pojawiało a ja nie znałem jego historii.
Sądziłem nawet, że to prawdopodobnie podróbka ale też nigdy nie poświęciłem chwili aby to sprawdzić ^^.
Także dzięki.
@spere z tego co wiek z rodziny dalszej a 4 osoby ,ostały zmordowane w obozach to póki się nie rozwiodło z żoną zydowką czy mężem to do obozu w Niemczech nie wysyłano. Ba! Mój wujek to dziecko żydówki i Niemca ( po 70 latach dzięki badaniom DNA okazało się że ojcem był jednak mąż przyjaciółki matki oficer Wehrmachtu) i mimo że urodził się w 1943 to nikt ich do obozu nie wysłał.
Manipulacja... ale wyroku sądu w ich sprawie nie mówił już tylko o zorganizowanych urodzinach Hitlera w lesie. Wiem, nie znasz sprawy i dlatego się wypowiadasz XD

Zaczyna się od urodzin, a później przychodzą inne pomysły na organizowanie życia innym obywatelom.

@Kempes: To rozwiń, twierdzisz że nie znam sprawy? Rozjaśnij.
@Reiter1906

@tactic: Nie porównuj garstki debili, którzy robią urodziny Hitlera w lesie (nie wiadomo czy nie manipulacja) do oficjalnego czczenia zbrodniarzy na Ukrainie.

Tak samo nie widziałem w Wojsku Polskim naszywek SS, a na Ukrainie już SS Galizien jest.

Z czym do ludzi.

Porównujesz zachowanie POBOROWYCH podczas wojny, do żołnierzy zawodowych podczas pokoju? xD

Z czym do ludzi. Weź się ogarnij typie i pomyśl trochę. Podczas wojny ci ludzie z leśnych
@spere ale jak to, nie każdy Niemiec był nazistą? I ci którzy się stawiali nazistom byli wysyłani do obozów, torturowani i mordowani, co wywoływało strach u reszty?

Mądrzejsze o tym nie wspominać, dla wykopków każdy Niemiec to nazista, już na zawsze, na tysiąc pokoleń do przodu, bo nie ogarniają skomplikowanych sytuacji ( ͡º ͜ʖ͡º)

To że w Niemczech istniały obozy koncentracyjne dla przeciwników politycznych jeszcze przed wojną,
Sprawdź za co zostali skazani. Podpowiem, m. in. za posiadanie propagandowych materiałów neonazistowskich, które policja znalazła w ich domach.

@Kempes: No i co? Jak będę miał Mein Kampf w domu, to mnie też wrzucą do pierdla?
Jak będziesz głosić z tej książki tezy, jak robili to ci kolesie, to tak, wrzucą ciebie do pierdla. Dziwi ciebie to?

@Kempes: A jeżeli w tej książce będzie x prawidłowych tez i x złych? Chociażby jedna niech będzie prawidłowa. Za jej głoszenie pójdę do więzienia?
@Kempes: To jak w Krakowie trochę. Ktoś popełni przestępstwo i zabierają go z domu. Niejednokrotnie policja wrzucała do internetu zdjęcia z zatrzymania np. wlepek klubowych xD
Co z tego, że przestępstwo nie miało związku z klubem xD
@Reiter1906 Tutaj. Wymyślasz z dupy "gdybania", kiedy rzeczywistość, w tej akurat konkretnej sytuacji, jest taka jaka jest. Kolesie propagowali nazizm m. in. w sieci, mieli propagandowe nazistowskie materiały w domu, które zostały znalezione przez policję. Za to zostali skazani prawomocny wyrokiem sądu, a nie za samo zorganizowanie urodzin Hiera w lesie. Ich organizacja została zawieszona i następnie rozwiązana. Te urodziny Hitlera w lesie to była tylko kwintesencja ich popieprzonwgo myślenia, że są