Wpis z mikrobloga

Wczoraj z ciekawości zerknąłem na cenę zestawu #lego 42063 (bmw gs 1200) i byłem w szoku jak ten zestaw podrożał z 220 zico na 1500 zico (wiadomo że ceny obecne tego zestawu są różne).
Jak wytypować modele które zrobią aż taki skok cenowy, i z czego może wynikać cena tego zestawu o którym mówię (może klocek na 40 lecie)?
xDyzio - Wczoraj z ciekawości zerknąłem na cenę zestawu #lego 42063 (bmw gs 1200) i b...

źródło: temp_file5587551266081194379

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xDyzio to że ktoś da taką cenę nie oznacza, że ktoś to kupi :) z tego co się orientuję jest ostatnio słabiej na rynku handlu zestawami poza End Of Life. Co nie znaczy, że się nic nie sprzedaje - po prostu jest o wiele słabsza koniunktura
  • Odpowiedz
Jak wytypować modele które zrobią aż taki skok cenowy

@xDyzio:
kupić samemu trochę zestawów, poukładać, posiedzieć w tym trochę i wybierać te, które się najbardziej podobają. Po jakimś czasie i wydanych 20k będziesz w stanie wytypować takie zestawy, a przynajmniej 80% zaliczy skok ceny.

i z czego może wynikać cena tego zestawu o
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Qullion 800 zico to wciąż czterokrotność ceny startowej, plus 1500 złotych tonajtansza cena w Polsce, Europa ~900 zico po przeliczeniu
  • Odpowiedz
@xDyzio: szkoda, że nikt nie chce tego kupić za 600 zł. Po 6 latach od wycofania z produkcji sprzedanie tego za tyle to wielki sukces. Cóż, że wartość jest liczona na 600 - 800 zł jak może być słabo i nikt ci tego nie kupi.
Obecnie z tego co widzę to 400 - 450 zł to uczciwa cena za stan idealny, za więcej nie ma sensu brać. Sprzedaż lego jakoś
  • Odpowiedz
Jak wytypować modele które zrobią aż taki skok cenowy,

@xDyzio: Skoro się nie znasz i tego nie śledzisz to tak samo jak ze wszystkimi innymi "inwestycjami" na które nagania się ludzi czyli tak jak numery w totka. Niektóre zestawy staną się kultowe i ludzie będą płacić wielokrotność ceny wyjściowej, o innych ludzie zapomną, niektóre będą zaliczać reedycję za reedycją i nigdy nie podrożeją.
Ale powiedzmy że zaczynasz się "znać". Czasem
  • Odpowiedz
@xDyzio

@dran2 dzięki za wypowiedź ale nie pytałem o opinię na temat inwestowania w lego xd

Pośrednio właśnie o to zapytałeś pytajac: "jak wytypować zestaw który tak podrożeje" ( ͡°
  • Odpowiedz
@xDyzio: Cena wynika z tego że ponad 4 lata temu wypadł z produkcji i została ich ograniczona ilość która cały czas maleje. Gdy zestaw jest dostępny tylko z drugiej ręki to wiadomo że ceny dyktują ludzie ¯\(ツ)/¯ Zwykłe popyt - podaż - cena przedmiotów w pewnym sensie "kolekcjonerskich"
  • Odpowiedz
@xDyzio:
1. 1500 to cena z d--y, realnie 600, co i tak jest fajnym wzrostem.
2. GS1200 zrobił się bardzo popularnym motocyklem turystycznym. Masz 50 lat, zarabiasz XX tysięcy miesięcznie, dzieci na studiach, więc kupujesz turystyka za 120 tysięcy i co weekend jeździcie ze swoją porobioną blond żoną Edytą na 120 km "wyprawy". No więc jaki będzie oczywisty prezent na urodziny/rocznicę, które nielicząca się z budżetem żona może kupić mężowi,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Semigod Mirku, a możesz mi powiedzieć gdzie jeszcze szukać taniej klockow? Chce sobie kupić zestaw 92176 (rakieta nasa) ale na bricklink tylko u----i:/
  • Odpowiedz
@xDyzio tylko bricklink bo jest to największy market lego w sieci. Jeśli coś gdzieś jest to tam będzie najtańsze. A rakieta z tego co widzę na BL za 650 jest nowa do kupienia, oczywiście nie w pl. Z Chin i z wgl Azji bym nie brał (chociaż nie kupowałem, nie mogę się po prostu przekonać) ale Norwegia/Holandia/Niemcy już ok.
  • Odpowiedz