Wpis z mikrobloga

Czy praktycznie brak internetu(do 0,5Mbit/s) w czasie nawet niewielkich opadów deszczu to norma na wsi? Poza tym czasem prędkości są w porządku - 50 - 100Mbit/s, BTS optycznie widoczny zlokalizowany na wzgórzu ok 2km. Jest to najlepszy dostęp do sieci w mojej lokalizacji i używam go jako stacjonarny. Jak skutecznie zgłaszać taki problem? Czy jest możliwe, że Orange o tym wie i mimo tego nic z tym nie robi?

#pytanie #orange #gsm #siecikomorkowe #internet #prawo #siecikomorkowe
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@t1dzej: Nie mam dostępu do światłowodu ale też dla nas jest korzystniejszy duży pakiet na komórce. Mamy za 35zł 480GB/mc a w razie potrzeby udostępniamy na laptopa i nie trzeba już płacić dodatkowo 80zł za światłowód.
  • Odpowiedz
  • 0
@slawomirus: Nie mam anteny, a jedynie telefon na którym korzystam z internetu a na laptopa udostępniam z telefonu. To nie jest raczej problem u mnie bo gdy pisałem posta, prędkość była taka, że przerywało nawet radio internetowa, teraz trochę się rozpogodziło i prędkość na speedteście skoczyła do 80Mbit/s.
  • Odpowiedz
  • 0
@RobinSchudl:

To są chwilowe spadki prędkości(max 2h), obciążenie BTSa raczej nie spowoduje spadek prędkości do nieużywalnych wartości a minimum do kilku Mbit/s.

@slawomirus

Sądzę, że dosył do BTSa nie jest realizowany światłowodem a jakąś radiolinią. Radiolinie raczej lubią się widzieć?
  • Odpowiedz
@cotozazycie: Nie uzywac internetu mobilnego jako zamiennika internetu przewodowego jesli jest to mozliwe. Nikt ci nie gwarantuje zasiegu ani parametrow internetu mobilnego bo jest to niewykonalne, tak samo jak gwarancja predkosci p o wifi.
  • Odpowiedz
@cotozazycie: zainstaluj sobie appkę Netmonster jak masz Androida i zobacz co się dzieje jak masz te spadki. Teorie są dwie. Na BTSach są automatyczne zabezpieczenia odgromowe i jak się zmienia pogoda to wyłączane są inne pasma niż LTE800, są takie miejsca. Albo sama pogoda powoduje, że wtedy nie odbierasz nic innego. Zwłaszcza że nie używasz modemu tylko hotspota. Czyli pół centymetrowej antentki. Takie prędkości ewidentnie pasują do tego, że wszyscy
  • Odpowiedz
  • 0
@NieoznaczonaReklama:

Jak najbardziej to by się zgadzało. Latem, często jeszcze jest słonecznie i czysto ale widać że zbiera się na burzę i wówczas już prędkość spada. Często jest tak, że nawet nie pada ale widać chmury burzowe i prędkość już spada. Widocznie wówczas też są już wyłączane te szybsze pasma.

W załączeniu mapka z internet.gov.pl. Nie wiem dlaczego ale na słupie energetycznym z którego jest przyłącz energetyczny do domu oddalonym
cotozazycie - @NieoznaczonaReklama: 

Jak najbardziej to by się zgadzało. Latem, częs...

źródło: Zrzut ekranu 2023-10-22 100833

Pobierz
  • Odpowiedz
@cotozazycie: Zycie, ja przez 10 lat nie moglem podlaczyc swiatlowodu co dopiero neostrady, sasiedzi mieszkajacy w okolicy jeszcze dluzej pomimo tego, ze kilkanascie metrow dalej neostrada byla dostepna.
To, ze nie masz mozliwosci kabla w okolicy nie oznacza, ze internet mobilny moze byc alternatywa, postawisz jakis router z antena zewnetrzna na dachu a potencjalnie nadajnik bedzie zapchany.
  • Odpowiedz