Wpis z mikrobloga

Mam w przyszłym tygodniu rozmowę techniczną z live-coding, z tym że nie będzie to znajomość frameworków itp, tylko rozwiązywanie problemu algorytmicznego. Spotkał się ktoś z czymś takim? Czego się mogę spodziewać?

Drugie pytanie, polecicie jakąś stronę z zadaniami programistycznymi, najlepiej takie, które same sprawdzają odpowiedź?

#programowanie #programista15k #pracait #python
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peterr767: Tak, ale chodziło raczej o pisanie pseudo kodu żeby rozwiązać pewien problem. W takich przypadkach ważniejsze jest czy dobrze wyjaśniasz swój tok myślenia, niż faktyczne rozwiązanie problemu
  • Odpowiedz
  • 4
@keton22: no właśnie nie do końca polski januszex. Zagraniczna firma, bardzo fajne zarobki, 100% remote i pełna dowolność jeśli chodzi o godziny pracy.

@JayCube: tak mi się właśnie wydawało, z tym że mam mieć przygotowane IDE. Pamiętasz może o co pytali?

@zibizz1 @BreathDeath Dzięki!
  • Odpowiedz
@peterr767: tym bardziej mają praktyki rekrutacyjne 1 modę do tyłu. Jak chcesz to wbijaj na leetcode i rób kata ale podtrzymujesz patologię w której uczysz się pół roku algo i struktur na poszukiwanie pracy a potem ekspresowo zapominasz bo w pracy z tego nie korzystasz. Aktualna moda polega na rozwiązywaniu problemów zbliżonych od występujących w pracy a i to tylko na stanowiska juniorskie.
Ja od 3 prac w sumie mam
  • Odpowiedz
  • 0
@keton22: wiesz, spróbować nie zaszkodzi, tym bardziej że oferta naprawdę fajna. Chciałem tylko podpytać czego się spodziewać i ewentualnie poprzypominać sobie parę rzeczy przed rozmową.

@r00ti: nie. Rozumiem, że miałeś styczność z taką rozmową?
  • Odpowiedz
parę rzeczy

@peterr767: chętnie usłyszę po rozmowie jak było. Jak dostaniesz kata od mid w górę to jak ostatnio tego typu zadanek nie przerabiałeś i dasz radę znaczy żeś turbo dobry w algosy (nie koniecznie w programowanie ale zostawmy to). To jak z robieniem zadań z matmy do rozszerzonej matury bez jakiegokolwiek uprzedniego przygotowania - co z tego że ogólnie ogarniasz jak widząc to po raz pierwszy i nie wiedząc
  • Odpowiedz
  • 0
@keton22: nie chcę się kłócić, bo na pewno masz większe rozeznanie w rozmowach rekrutacyjnych - ja ostatnie ~6 lat spędziłem w jednym korpo. Spróbować nie zaszkodzi, najwyżej dojdę do takich samych wniosków, co Ty ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@leoha: jak wyżej, nie mam dużego doświadczenia w rozmowach, dlatego pytam
  • Odpowiedz
@keton22 nie wiem gdzie ta aktualna moda, ale każda większa produktowa firma IT z top zarobkami, od dużych jak Google, Microsoft czy Meta przez średnie jak Palantir, Stripe czy Databricks do małych hedge fundow jak Two Sigma czy Citadel, ma dokładnie takie rozmowy od lat i nikt nie planuje żadnych większych zmian
  • Odpowiedz
@keton22: mi sie wydaję, że chodzi o pewien standard rekrutacji który się przyjął mimo że nie do końca odpowiada realnej pracy. Polega to na tym, że jeśli jesteś w stanie nauczyć się tego to ogarniesz też rzeczy w realnej pracy a znajomość algorytmów czy struktur danych nawet jeśli do codziennych zadań rzadko się przydaje to na pewno nie zaszkodzi.
  • Odpowiedz