Wpis z mikrobloga

πŸ‡ͺπŸ‡Ί Komisja Europejska zatwierdziΕ‚a stosowanie sproszkowanych larw jako β€žskΕ‚adnika” w kilku kategoriach ΕΌywnoΕ›ci, w tym w pieczywie.
Opublikowane rozporzΔ…dzenie wykonawcze Komisji 2025/89 z dnia 20 stycznia 2025 r. zezwala na wprowadzanie do obrotu sproszkowanych caΕ‚ych larw mΔ…cznika (Tenebrio molitor) poddanych dziaΕ‚aniu promieniowania UV jako nowej ΕΌywnoΕ›ci oraz zmieniajΔ…ce rozporzΔ…dzenie wykonawcze 2017/2470.
Może być dodawany do produktów takich jak sery i produkty serowe, dżemy owocowe i warzywne, żywność na bazie makaronu, przetworzone produkty ziemniaczane, a nawet pieczywo.
Etykiety tych produktΓ³w bΔ™dΔ… musiaΕ‚y ostrzegaΔ‡, ΕΌe ten β€žskΕ‚adnik” moΕΌe powodowaΔ‡ reakcje alergiczne u osΓ³b uczulonych na skorupiaki. Pozwoli to producentowi uzyskaΔ‡ zezwolenie Europejskiego UrzΔ™du ds. BezpieczeΕ„stwa Ε»ywnoΕ›ci (EFSA).
Decyzja ta jest zgodna z wymogami ONZ ds. WyΕΌywienia i Rolnictwa[edytuj] FAO, ktΓ³ra promuje spoΕΌycie owadΓ³w jako bardziej zrΓ³wnowaΕΌonego ΕΊrΓ³dΕ‚a biaΕ‚ka. W tym kontekΕ›cie zatwierdzono rΓ³wnieΕΌ spoΕΌycie Ε›wierszcza domowego w postaci mroΕΌonej, suszonej i sproszkowanej, a takΕΌe szaraΕ„czy wΔ™drownej

#uniaeuropejska #neuropa #jedzenie #jedzzwykopem #ciekawostki #obrzydliwe #4konserwy
freedomseeker - πŸ‡ͺπŸ‡Ί Komisja Europejska zatwierdziΕ‚a stosowanie sproszkowanych larw j...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: temp_file4400984655817638260

Pobierz

Takie jedzenie

• To nie jest jedzenie dla ludzi 26.6% (869)
  • Świnie niech tym karmiΔ… 23.5% (768)
  • Smakowicie wyglΔ…da 50.0% (1635)

Oddanych gΕ‚osΓ³w: 3272

• 97
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też mi wynalazek. Np. w Europie koszenila zaczęła być używana od XVI wieku, gdy została sprowadzona przez Hiszpanów. Ze względu na intensywną, trwałą czerwoną barwę, stała się popularna jako barwnik spożywczy oraz tekstylny. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_karminowy

1. Czerwce kaktusowe (Dactylopius coccus)

Produkt: Koszenila (E120).
Zastosowanie: Barwnik w napojach, sΕ‚odyczach, jogurtach, lodach.
  • Odpowiedz
Ciekawe dlaczego będzie miało oznaczenie że to ma alergeny skorupiaków jak to są larwy? Zna ktoś temat i chciał by się podzielić jak to wygląda z larwami a alergią?

Edit. Najpierw napisze potem poszuka xD. Niby majΔ… te same biaΕ‚ka co skorupiaki stΔ…d te reakcje.
  • Odpowiedz
@mikau: no tak, bo ludzie nie potrafią czytać? Po prostu jesz wszystko jak leci i potem myślisz o konsekwencjach?

A Ty czytasz skΕ‚ad kaΕΌdego produktu? UwaΕΌam, ΕΌe w poΕΌywienia i tak juΕΌ o wiele za duΕΌo dodatkΓ³w. Do odrzucenia ukraiΕ„skich makaronΓ³w i mΔ…k dojdzie jeszcze kolejne. Czy aby na pewno nie ma ta gΓ³wna mΔ…czniaka. Wspaniale
  • Odpowiedz
@Mirkos2127 jakoΕ› nie ma fali Ε›mieci od picia kawy, a to raczej to samo biaΕ‚ko skorupiakΓ³w ktΓ³re w Ε›ladowych iloΕ›ciach wystΔ™puje w mielonej kawie (dlatego osobom uczulonym odradza siΔ™ kupowanie i spoΕΌywanie mielonej kawy)
  • Odpowiedz
@BieszczadzkiSeneka: No czytasz każdy skład chyba że lubisz napychać się cukrem, olejem palmowym i konserwantami, które są masowo dodawane do większości produktów. Po to te składy są wyszczególnione na opakowaniach, żeby z tego korzystać, a nie sugerować się tym co producent napisze (jak znana margaryna "Jak masło" albo niezliczone produkty "bez dodatku cukru")
  • Odpowiedz
@MateuszMmz_: No czytasz każdy skład chyba że lubisz napychać się cukrem, olejem palmowym i konserwantami, które są masowo dodawane do większości produktów

Dlatego staram się w ogóle nie kupować przetworzonych produktów, tylko te bazowe i z nich robić posiłki od podstaw. Nie b--ń koncernów przetwórstwa żywności i tego, że zaniżają standardy. G---o mącznika to tak, moim zdaniem zaniżanie standardów. Nie chcę mieć tego w chlebie.
  • Odpowiedz
  • 8
@CZESARZ_INTERNETU
Problem w tym, ΕΌe ludzie zaczΔ™li jeΕ›Δ‡ rΓ³ΕΌne rzeczy z wΕ‚asnej woli.
DziΕ› natomiast mΓ³wi siΔ™ o stopniowym dΔ…ΕΌeniu do przymusu jedzenia robali z jednoczesnym zakazem jeΕΌdΕΌenia miΔ™sa - "Bo Klimat'
Więc proszę wypierniczać z uśmiechniętym tłumaczeniem globalistów, Sorosów i euro-komuchów, usłużny pionku.
Vaclav - @CZESARZ_INTERNETU 
Problem w tym, ΕΌe ludzie zaczΔ™li jeΕ›Δ‡ rΓ³ΕΌne rzeczy z wΕ‚a...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: temp_file2767892097722881370

Pobierz
  • Odpowiedz
@BieszczadzkiSeneka: Te koncerny co ja niby bronie, to mi w---------ą tyle cukru do każdego jednego produktu, że mi się odechciewa zakupów robić ile razy nie wejdę do sklepu (przy cukrzycy wypada patrzeć co się je i ile).
Niestety dopΓ³ki ludzie takie coΕ› kupujΔ…, producenci takie rzeczy wypuszczajΔ….
A wszystkiego sam nie wyprodukujesz w domu
  • Odpowiedz
@Vaclav:

Więc proszę wypierniczać z uśmiechniętym tłumaczeniem globalistów, Sorosów i euro-komuchów, usłużny pionku.

O czym ty p--------z. Masz jakieΕ› urojenia? Tworzysz chochoΕ‚a i go obalasz? A gdzie ja tu robiΔ™ jakieΕ› tΕ‚umaczenie o jakim piszesz? P------o ciΔ™? Ja nie o tym i ja nie z tych. BTW poddaΕ‚eΕ› siΔ™ sztucznemu sianiu paniki to teΕΌ. Nikt ci miΔ™sa nie zakaΕΌe i nikt ciΔ™ do jedzenia tego czego nie chcesz nie zmusi.
  • Odpowiedz