Wpis z mikrobloga

Wczoraj miałem problem, nie mogłem napisać litery "ł" dodatkowo skróty klawiaturowe się pojawiły jakieś których wcześniej nie było. Na początku myślałem że mi się zmienił język z polskiego programisty na 214 ale to nie to.
Szybkie sprawdzenie win defenderem nic nie dało więc przywróciłem system do czasu sprzed ostatniej aktualizacji.
Teraz "ł" mogę pisać normalnie, ale za to jak próbuję otworzyć jakikolwiek obraz na dysku to wyskakuje mi załączony obrazek. Eset, Hitman pro, Malwarebytes, CCleaner zrobione.

Najlepsze jest to, że dzisiaj u koleżanki jest dokładnie ten sam problem z literką "ł", a nie wysyłamy sobie maili itp, jedynie memy na messengerze.
Wspólne cechy naszych laptopów to: Oba asusy, różne modele, ale na obu intel i nvidia, korzystamy z chrome, league of legends i chyba tyle.
Macie szanowni Panowie jakieś pomysły jak to rozwiązać zanim zrobię ustawienia fabryczne?

#kiciochpyta #informatyka #programowanie #pytanie #pytaniedoeksperta #pomocy #it #helpdesk
ReeDeeMeeR - Wczoraj miałem problem, nie mogłem napisać litery "ł" dodatkowo skróty k...

źródło: Zrzut ekranu 2023-10-18 054504

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ReeDeeMeeR: jak Ci polski znak nie działał (prawyalt+l w tym przypadku) , to trzeba było sprawdzić np Windows Hotkey Explorerem co nadpisało skrót i skorygować. Cofanie się z aktualizacjami systemu do dobrych rzeczy nie prowadzi. Zaktualizuj system, jeśli problem z obsługą obrazków się naprawi a wróci temat 'ł', to po prostu sprawdź co rezerwuje Hotkeya i popraw.
  • Odpowiedz
@ReeDeeMeeR: zobacz czy jakis soft od nvidii nie nadpisal swoim sktorem kombinacji alt+L, tak jak Pan @Kj5s6f2dk7s54o napisal.
Ja mialem takie akcje z softem od radeona, ze okresowo nie dzialaly mi zadne polskie znaki, bo nakladka na system, ustawiala wlasne skroty pod altami.
Tyle ze to bylo kilka lat temu.
  • Odpowiedz