Wpis z mikrobloga

Ta wojna nie ma dobrych i złych xD Dlaczego wy widzicie świat tak czarno-bialo?

Izrael nigdy nie powinien powstać, to jest jakaś paranoja, że arabom zabrali ich ziemię i zasiedlili tam żydów bo tak powiedział pambuk kiedyś

Z drugiej strony mamy ekstremistów islamskich gotowych zabijać siekierami niewinnych cywilów.

Obiektywnie Izrael #!$%@? Palestyńczyków w pył, subiektywnie nie wiem jak można tu komuś kibicować xD

#izrael #wojna
  • 45
Poczytaj o powstaniu państwa Izrael. Żydzi planowali to przez długi czas, dobrowolnie kupowali ziemię od arabów którzy się z nich śmiali (na #!$%@? komu piach).

@Gamila_Ossadellud:

To ty sobie poczytaj xD To częsty, przeruchany argument, jakoby żydzi wykupili 60% terytorium Palestyny xD Po prostu ONZ im przyznał ziemie bo sobie anglosascy kolonizatorzy tak nakreślili na mapie. Angole zwłaszcza się cieszyli, że żydzi w końcu znikną z Europy
Czyli mężczyźni w Polsce którzy mają 40 lat nie są cywilami? Co ty #!$%@? XD

@Mandarex: Mam 43 lata. Jestem zolnierzem rezerwy. Czy mi sie to podoba to inna sprawa. Tylko ze ja na szczescie nikogo nie zabijalem. I wojsko jak bylem wcielony tez nie (czego nie mozna powiedziec o izraelu.

Wiec #!$%@? to co wiem. Byles w wojsku to z automatu stajesz sie zolnierzem rezerwy. A w izrelu wiekszosc byla
@Davidozz: Czemu przeruchany argument? Oczywiście 60% terytorium to wielka przesada, to było od #!$%@? mniej. Sam fakt tego, że Żydzi to zorganizowali długookresowo świadczy o tym, że Palestyńczycy nie mieli z nimi problemu.

Kocioł arabski by szukał wroga, dobrze, że jest nim Izrael i to dodatkowo tam na miejscu niż by mieli szukać wroga w Europie i tu próbować działać.
A więc nie jesteś cywilem i można cię porwać i zamordować, wszystko jasne.

@Mandarex: Czyli dotarlo ze nie jestem cywilem. Czyli dotarlo ze malo kto w izraelu jest cywilem. Troche pozno ale lepiej pozno niz wcale.

To teraz tylko czekam az dotrze ze ani ja ani wojsko w ktorym bylem nie mordowalo inych najezdzajac ich ziemie.
Jak dotrze to sie odezwij.
W izraelu raczej ciezko o cywilow. Tak wiekszosc byla, est, lub bedzie w wojsku. Czyli zabiala, zabia lub bedzie zabijac palestynskich cywili.

Analogia jest prosta - Ktos Ci kradnie ziemie i sie na niej osiedla. Co robisz? Oddajesz? Czy robisz wszystko aby sobie poszedl?

przymusowo w wojsku wiec juz mozna xDDD
Izrael nigdy nie powinien powstać, to jest jakaś paranoja, że arabom zabrali ich ziemię i zasiedlili tam żydów bo tak powiedział pambuk kiedyś

@erni13: Ortodoksyjni Żydzi od dawna wyjaśniają, że Bóg w cale nie dał im od tak prawa do tych ziem. Mieli je otrzymać po ponownym przyjściu mesjasza, którego jak na razie ani śladu. Te opierające się na religii żydowskiej roszczenia władz tego państwa, i powiązanych z nimi organizacji, to
@Gamila_Ossadellud:

Sam fakt tego, że Żydzi to zorganizowali długookresowo świadczy o tym, że Palestyńczycy nie mieli z nimi problemu.

A Ruscy długo planowali inwazję na Ukrainę xD Dlaczego to miałoby stanowić jakikolwiek argument?

Kocioł arabski by szukał wroga, dobrze, że jest nim Izrael i to dodatkowo tam na miejscu niż by mieli szukać wroga w Europie i tu próbować działać.

Kocioł arabski XDDD Anglosasi #!$%@? bliski wschód i nadal to czynnie
@Davidozz: Przed II WŚ Żydzi i Arabowie żyli w spokoju (XIXwiek), dopiero po powstaniu Izraela Arabom się odwidziało i nastawieni byli agresywnie.

To Ty przywołałeś argument 60%, ja napisałem, że to była przesada i to wielka. Nie chodziło mi o decyzje ONZ tylko o faktyczne posiadanie ziemi przez Żydów to było w granicach kilku % przed II WŚ.

Muzłumanie w religii mają wpisaną świętą wojnę więc muszą mieć wroga.
@Gamila_Ossadellud:

To Ty przywołałeś argument 60%, ja napisałem, że to była przesada i to wielka. Nie chodziło mi o decyzje ONZ tylko o faktyczne posiadanie ziemi przez Żydów to było w granicach kilku % przed II WŚ.

No to tym bardziej arabowie mieli prawo do odbicia niesprawiedliwie odebranych ziem.

Przed II WŚ Żydzi i Arabowie żyli w spokoju (XIXwiek), dopiero po powstaniu Izraela Arabom się odwidziało i nastawieni byli agresywnie.

No
@Davidozz: Gdyby Żydzi sami bez pomocy ONZ stworzyli państwo to dziś żaden Arab by im tam nie chodził. Żydzi w XIX wieku skupowali piachy w dzisiejszym Izraelu, a Arabowie zastanawiali się za #!$%@? im ten piach. Później Anglicy zaczęli coś #!$%@?ć o państwowości, a ludzie oderwani od wielbłądów pomyśleli, że fajnie by było mieć państwo. Wtedy zaczęła się kłótnia, że jedna Żydzi nie mogą mieszkać w Palestynie. Co doprowadziło do powstania
@Gamila_Ossadellud: To, że nie wiedzieli o państwowości na wzór europejski nie odbiera im prawa do samostanowienia. Żydzi masowo zaczęli spływać z Europy tak jak teraz muzułmanie spływają do Europy. Granice Izraela były wytoczone zupełnie z #!$%@?: dostali 60% terytorium stanowiąc 1/3 ogólnej ludności i żadne prawo własności tutaj nie było brane pod uwagę (oprócz tego co żydzi skupili wcześniej - co jak sam przyznałeś było nieistotnym procentem). Arabowie buntowali się na
Przed powstaniem izraela i wybychem wojny żydzi kupowali LEGALNIe te tereny.

@Pulchra_feles:

Czyli zakup terenów daje prawo do ogłoszenia własnego państwa na tym terenie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poza tym, ile tych terenów mieli wykupionych w dzień ogłoszenia niepodległości? ( ͡° ͜ʖ ͡°)