Wpis z mikrobloga

Czemu wgl. zawód programisty stał się w czymś rodzaju prestiżowym?

Przypominam:
-nie trzeba do tego studiów,
-mało raczej też precyzji,
-rzadko chodzą w garniturach,
-mało kontaktów międzyludzkich,
-ciężko znaleźć programiste z tytułem dr lub prof.
-ciągłe siedzenie przed kompem dla kobiet jest passe,
-mało konferencji programistycznych dla programistów jak w innych zawodach,
-czy ktoś słyszał, że "oo wysłałaś syna na programowanie, musiał być orłem w klasie"

#programista15k
jmuhha - Czemu wgl. zawód programisty stał się w czymś rodzaju prestiżowym?

Przypomi...

źródło: portrait-successful-software-developer-eyeglasses-standing-with-arms-crossed-smiling-camera-office_249974-4145

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha a wg kogo jest to prestiżowy zawód? Mi się wydawało ze owszem to jest dochodowy zawód ale żeby nazywać go prestiżowym to przesada. Wg mnie to zawód jak każdy inny i albo masz do tego predyspozycje albo nie i tyle.
  • Odpowiedz
@jmuhha: Nie stał się nigdy, mało kto w społeczeństwie widzi ten zawód jako prestiżowy. Programista to dzisiaj odpowiednik robotnika z fabryki w okresie PRL i mniej więcej ten sam poziom prestiżu.
  • Odpowiedz
Nie jest prestiżowy tylko porządany. Dużo zarabiasz, pracujesz dla zagranicznych firm i możesz pracować zdalnie. Czego chcieć więcej
  • Odpowiedz
@jmuhha: Po pierwsze jest to kwestia "survivorship bias". Jeśli ktoś słyszał o koledze kolegi który programuje to pewnie pracuje w FAANGu i zarabia 50k netto za 3 godziny przed biurkiem dziennie. Nikt nie mówi o #programista3k więc takie elitarne postrzeganie tego zawodu się utrwala.

ciężko znaleźć programiste z tytułem dr lub prof.

Zależy od firmy, w typowych software housach pewnie ciężko ale założyłbym się, że w mojej firmie
  • Odpowiedz
@jmuhha: trzeba być elitą kraju, pozdrawiam

A w garniturach to chodzą ludzie pracujący dla ludzi sukcesu. Prawdziwy człowiek sukcesu może nosić jeansy i tshirt
  • Odpowiedz