Wpis z mikrobloga

@Creamfields: to nie jest tak że ty kupujesz bitki należące do giełdy, ty kupujesz bitki które ktoś inny oferuje na sprzedaż, a gielda tylko przechowuje

Nie wiem jak ta strona działa, pewnie monitoruje znane portfele giełdowe, ale giełdy równie dobrze mogą mieć ich więcej, a jednocześnie ta suma która widzisz może obejmować portfele typu "cold" czyli odłączone całkowicie od infrastruktury i internetu, gdzie przechowywana jest nadwyżka klientów która raczej nie
  • Odpowiedz
  • 0
@assninja: wiem że kupuję od kogoś, ale nie zrobię tego dopóki ktoś nie zdeponuje na giełdzie.

Orderbooki giełd są jawne, myślałem że może jest jakiś tool który je wszystkie ściąga po jakimś api albo scrapuje z jakimś niekoniecznie niskim interwałem.
  • Odpowiedz
@Creamfields: to o o pytasz to tzw. głębokość rynku - dokładnych informacji nie uzyskasz z uwagi na dark poole i fakt że duże ilości są zawsze dystrybuowane stopniowo żeby właśnie nie wpływać na cenę, jak ktoś ma dużo BTC do sprzedania to nie wrzuca wszystkiego na raz w orderbooka tylko są algorytmy, które stopniowo sprzedają (przykładowo coinbase oferuje takie usługi dla instytucji)
  • Odpowiedz