Wpis z mikrobloga

Może i w polsce coraz drożej a świat to śmietnik gdzie od wieków ludzie wbijają sobie nóż w plecy tocząc wojny ale przynajmniej nie jestem już na tyle zdrowy żeby pracować w zawodzie i muszę się męczyć z #depresja.

Ale i tak przyjdzie natalista i powie trzeba robić dziecko bo: tak trzeba/ wszyscy mają/mam taką potrzebę biologiczną. #!$%@? tam że zaraz 27% polaków będzie zarabiać minimalną a automatyzacja pracy postępuje z roku na rok a o tym że każdy kto się decyduje na dziecko bierze udział w loterii i tylko niektórzy wygrają zdrowie to już lepiej o tym nie mówić.

#gownowpis #antynatalizm
Turkotka - Może i w polsce coraz drożej a świat to śmietnik gdzie od wieków ludzie wb...

źródło: IMG_5214

Pobierz
  • 50
  • Odpowiedz
  • 39
@FS_D: Ja też zarabiałem dużo jak jeszcze mialem zdrowie fizyczne a robiąc dziecko nie wiesz czy nie zachoruje po jakimś czasie. Większość moich znajomych już po 30 ma mniejsze czy większe choroby.

No i ta druga sprawa ja nie wyobrażam sobie sprowadzić dziecko na ten świat gdzie co jakiś czas wybucha wojna. Dodatkowo wszędzie się płaci podatki, od pracy, od zakupów, od różnych usług a jak przychodzi co do czego to
  • Odpowiedz
  • 31
spoko

@FS_D: No i ok jak dla Ciebie spoko. Dla mnie nie ale ja mam problem z zbyt dużą ilością empatii.

Zaszyj się z tego powodu w piwnicy. Będziesz bezpieczny.

??
  • Odpowiedz
@Turkotka dużo filozowania a prawda jest taka, że to wygoda, lenistwo i strach przed odpowiedzialnością was powstrzymuje przed posiadaniem potomstwa. Nie chcesz- nie rób. Proste. Tylko po co pierd@lic od rzeczy jaki to jest świat zły? Zawsze taki był.
  • Odpowiedz
  • 16
świat jest neutralny, ale jeśli uważasz inaczej to ok. Tylko nie czepiają się tych co postrzegaja inaczej niż ty.

Czyli mogę wydrukować Twój wpis i w razie wojny jak będą chcieli żebym zginął w okopach za oligarchów będę mógł pokazać ten immunitet neutralności?

Czy jak dostane raka lub inną poważną chorobę to też mogę powiedzieć HOLA HOLA tutaj wykopek napisał że świat jest neutralny, proszę nie ingerować w moje życie

@ciemnienie:
  • Odpowiedz
@Turkotka: Świat jest zły? Świat jest jaki jest, taki jakim go stworzyliśmy, w pewnych aspektach lepszy w pewnych gorszy

To tak jakby powiedzieć, że Ty jesteś złym człowiekiem bo np. czasami kłamiesz a w 2015 nie dałeś pieniążka cygańskiemu dziecku w tramwaju

Ja tam skłaniam się do tego, że rzeczywiście jest to Twoja wygoda i strach, o ile rozumiem, że część ludzi po prostu nie chce mieć dzieci (bo nie czują,
  • Odpowiedz
  • 3
@getresh:

tak nie mogę zrozumieć usprawiedliwiania się przez to "jaki świat jest okrutny"

No w takim razie mogę napisać ścianę tekstu a i tak nie zrozumiesz mojej perspektywy czyli człowieka z przesadną empatią.

Ja tam skłaniam się do tego, że rzeczywiście jest to Twoja wygoda i strach

Wygoda jest skutkiem nie przyczyną tego że nie będę miał dzieci. Strach jako taki że pojawiłaby się choroba to tak.

Tak wygląda starzenie się,
  • Odpowiedz
  • 1
@ciemnienie: Rozumiem słowo neutralny ale wyrażenie ,,świat jest neutralny” można różnie interpretować. Ja zrozumiałem że jest neutralny i nie wpływa na życie.
  • Odpowiedz
@Turkotka: jak zarabiasz dużo, to spróbuj znaleźć taką pracę żeby zarabiać mniej, ale praca była lekka i nie czasochłonna. Później znaleźć żonę, która będzie chciała żyć skromnie ale szczęśliwie. Widać u Cb, że raczej chciałbyś za dużo od życia.
  • Odpowiedz
@Turkotka: są w nim plusy i minusy bo po prostu taki jest. Tyle. Z twojej perspektywy to wygląda tak a nie inaczej ale bezpośrednie kalkowanie tego na innych, jest błędem.

I nikt cie nie zmusza żebyś miał dzieci, ba - to dobrze że osoba taka jak ty nie bedzie rodzicem, bo byś nie podołał.
  • Odpowiedz
  • 7
@ciemnienie:

kalkowanie tego na innych, jest błędem

Rozumiem że Ty kalkulujesz że dziecko urodzi się bez żadnych chorób ale moja kalkulacja jest błędem że jest na to szansa (nawet niewielka mi wystarczy żeby nie ryzykować).
  • Odpowiedz