Aktywne Wpisy
iwannafreshstart +256
zauwazyliscie ze jak ktos kończy wypowiedz dodajac „z fartem” to od razu wiadomo ze jest jebniety i jego opinie mozna potraktowac jako zart? XD
#heheszki #nieheheszki #popularnaopinia
#heheszki #nieheheszki #popularnaopinia

lskx +87

Produkty:
250g piersi kurczaka (+ pieprz)
1/2 brokuła (+ bardzo mało soli)
200g makaronu Penne (+ bardzo mało soli + trochę cebuli + trochę czosnku + trochę oliwy)
1/3 łyżki Bulionu w słoiczku ( https://www.winiary.pl/buliony-pasteryzowane-winiary/ )
200g śmietany 18%
80g seru cheddar
Mój przepis:
0. Przygotowałem osobno: Brokuły na kilku minut w wrzącej i posolonej wodzie, aby były lekko aldente i przygotowane przed. Kurczaka pokroiłem i na innej patelni podsmażyłem aż nie było w nim wody i zaczął się przypalić (na oliwie z czosnkiem i cebulką). Potem zacząłem gotować makaron.
1. Jak makaron już miał się kończyć gotować to wlałem na dno większej patelni około 100-200ml wody, wrzuciłem trochę tego bulionu w słoiczku. Jak się zagotowało to wrzuciłem 200ml śmietany i połowe cheddaru ztartłem, po kilku minutach wrzuciłem Brokuły i Kurczaka. Problem jest taki, że od tego momentu czekałem aż wyparuje większośc wody z sosu i to trawło z 20 min, więc rozgotowałem brokuła, a sos nie ma konsystencji kremowej.
Jak ulepszyć punkt 1? WIem, że używa się masła + mąki ale ja tego nie lubię, bo nigdy mi nie wychodziło, zawsze psułem sos, albo wręcz był za gęsty. Jedyny jaki mi wyszedł jako tako w ten sposób to beszamel, ale i tak w formule, że trochę za szybko gęstniał.
Ogólnie kiedyś próbowałem innych kombinacji i wiem, że da się to trochę ulepszyć dobierając lepsze proporcję bulionu, śmietany i sera. Ale nie mam takich pod ręką xD
#gotujzwykopem #jedzenie #kuchnia #dieta
@NewBlueSky: błąd #1. Odrobina cukru potrzebna, brokuł zachowa kolor
@NewBlueSky: błąd #2. Czosnek się przypalił i zrobił gorzki.
@NewBlueSky: ile? to strasznie esencjonalne jest
@NewBlueSky: zahartowałeś śmietanę?
@NewBlueSky: użyj zamiast śmietany mascarpone
@Bad_Wolf: 1/3 łyżki, tam pisało że na 1L bierze się 3 łyżki (15g) więc mniej więcej nie powinno być źle bo wziąłem 1/9 tego około
@Bad_Wolf: nie, ale nie było ryzyka, że się zwarzy xd
@Bad_Wolf: czytałem o tym, ale się tego boje, bo myślałem, że to jest do ciasta xD
Komentarz usunięty przez autora Wpisu