Aktywne Wpisy
PanNieznanypl +132
Wystawiłem negatyw na allegro, firma znalazła mnie na linkedinie i grozi że przekaże screeny mojej firmie w której pracuje jeśli nie usunę co z tym robić dalej, bo wku..li mnie niemilosiernie i chce ich zniszczyć za takie działania
#prawokarne #prawo #ecommerce #prawnik #internet
#prawokarne #prawo #ecommerce #prawnik #internet
mev3 +85
Moja była jest wyjątkowo p----------a, z resztą jak jej mamunia i siostrunia.
Musze zapierdzielać prawie 5h autem do Leeds na lotnisko. Dlaczego?
Coż syn lvl 8 mieszka ze mna i wiadomo chodzi do szkoły. Wysłaliśmy go do dziadków na msc wakacji.
Ja opłacam i ogarniam jedna stronę , ona druga.
No i powrót ogarnęła piękny, mieszkam w Bristolu to mam kilka lotnisk dookoła , tak do 2,5 h w jedna mańke.
Ale przecież z Warszawy to tylko do Leeds.
Musze zapierdzielać prawie 5h autem do Leeds na lotnisko. Dlaczego?
Coż syn lvl 8 mieszka ze mna i wiadomo chodzi do szkoły. Wysłaliśmy go do dziadków na msc wakacji.
Ja opłacam i ogarniam jedna stronę , ona druga.
No i powrót ogarnęła piękny, mieszkam w Bristolu to mam kilka lotnisk dookoła , tak do 2,5 h w jedna mańke.
Ale przecież z Warszawy to tylko do Leeds.
pytanie mam jak wtedy mam traktowac te swoje proporcje 50/50 - czy 5000 w etf i 15 000 (5k + 10k) mam traktowac jako 50 procent, czy moze 15k etf i 15k obligacji to wtedy bedzie te 50?
#gielda #etf #oszczedzanie #inwestycje
Poduszki nie ruszasz aż nie musisz, a już na pewno nie będziesz jej zamieniac na akcje by balansować portfel, a z obiligami w części inwestycyjnej właśnie tak będziesz robić.
@Ghooz rób 50/50 tylko opracuj strategie wyjscia tj. co jak bedziesz musial skorzystac z poduszki, czy wypłacasz obligacje i niedowazasz je w portfelu czy upłynniasz wszystko proporcjonalnie
@bb89: powiedz mi, ile razy w życiu miałeś tak nieoczekiwaną sytuację, żeby musieć wydać na przykład 6000 zł z poduszki pod razu? Trzymanie 10k na poduszce z szybkim dostępem jest naprawdę marnowaniem potencjału.
Jeśli padnie Ci samochód czy lodówka to nie kupujesz nowego sprzętu w ten sam dzień - raczej czekasz na wycenę mechanika lub naprawę albo szukasz nowego.
@OsSikorskiego: xD 6k to wymiana zderzaka po obcierce parkingowej
Kupuję, w moim stylu życia przestoje są niedopuszczalne
@bb89: nierealny, bankomaty będą działać bo urządzenia sieciowe są ekranowane, to norma, która chroni je podczas zwykłej burzy
@LuckyLuke_2776 120k na poduszce to moim zdaniem spory overkill. Jak twoje inwestycje są co najmniej średnio zbywalne (czyli obrót papierami a nie np magazynem z cebulą) to taka poduszka jest zupełnie zbędna tak jak piszesz. Myślę, że poduszka to nie % inwestycji tylko const ~1-2 miesiące kosztów życia.
Poza tym
@Xianth2 roczne miesięczne wydatki. 10k*12 prosta matma. Dlatego też nie mam "oddzielnej" poduszki.
@Ghooz: Patrz na cały portfel jako całość. I przeczytaj inwestomat.eu jak polecali. Proponuję taki schemat:
1. Fundusz awaryjny:
- 1-2 mies. na jakimś koncie oszczędnościowym (przysłowiowa skarpeta)
- jakaś gotówka (np.
A co do zamrażania w obligach a nie akcjach to skoro op chce mieć 50/50 czyli bardzo konserwatywnie to na pewno nie robi mu różnicy że 5-10% będzie w poduszce. Co innego
@Xianth2: nie jest to prawda. Praktycznie każdy poradnik na ten temat wspomina o min. 6 max 12 miesiącach. nie jest to żadna fanaberia a zwyczajny komfort by nie brać byle czego jak powinie mi się noga w dodatku jest to poduszka dla całej mojej rodziny a nie tylko mnie. Mam
@Xianth2: Fundusz awaryjny to zapas kapitału do wyciągnięcia "na już". Poduszka to zapas kapitału ulokowany tak, żeby nie tracił na wartości, do wyciągnięcia w razie kryzysu, utraty pracy lub problemów zdrowotnych.
Trzymanie poduszki w akcjach jest możliwe, bo każdy może robić co chce, ale jest to bardzo ryzykowne, bo nie chroni wystarczająco kapitału. Przykładowo przy kryzysie
@Ghooz: Nie, nie ma sensu. Konto jest oprocentowane poniżej inflacji. W ten sposób musisz ciąglę dosypywać do poduszki. Lepiej obligacje.
Tak zrób. Opisałem to w pierwszym poście. Nie był wystarczająco jasny? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@KazimierzWielki: znaczy tak zrobie; taki byl plan - tlumaczylem tylko innym jaki byl zamysl
dziekuje dziekuje