@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: tak to jest drogi mirku, że taki lekarz z USA/Meksyku/Boliwii (gdzie prawo jest mniej restrykcyjne) praktycznie nic nie ryzykuje. Często za tych pół miliona podejmie taki lekarz się leczenia, ale bez gwarancji żadnej gwarancji sukcesu. Jak mu się uda, to napisze o tym artykuł, może zbierze dobre oceny, bierze nagrody i będzie się chwalił jaka wspaniała jest jego nowa metoda leczenia. A rodzina, jak to rodzina. U nas dostanie szczerą informacje, że szanse są praktycznie zerowe, a tam usłyszą 10-20% powodzenia, a że tonący brzytwy się chwyta... to dają się na to nabrać.
Wiem to z własnego doświadczenia. Jeden lekarz prowadził eksperymentalną terapię którą to skrupulatnie opisywał, chwalił się jakie to nie są wspaniałe jej efekty, jak to jego pacjenci mają dużo lepsze rokowania od innych itd.
I wiesz co się okazało? Że faktycznie, jego pacjenci przechodzili chorobę dużo lżej, ale na szczęście ktoś się szczaił, że skubaniec selekcjonował pacjentów (brał tylko takich u których szybko wykryto chorobę). My się na pana profesora nie nabraliśmy, ale część znajomych chorych na to samo... już
Czyli licząc że w takich niemczech jest z 10 różnych ośrodków które wykonują np. 10 takich operacji rocznie to w przybliżeniu możnaby liczyć ze Niemcy zarobią ze 100 000 000 roczne, dodatkowo mając doświadczenie w leczeniu takich rzeczy.
10 takich operacji rocznie to w przybliżeniu możnaby liczyć ze Niemcy zarobią ze 100 000 000 roczne
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: Panie kandydacie na posła, śmiejesz się pan z Petru sześciu króli, a sam strzelasz takie gafy w komentarzach. Może warto czytać swoje komentarzem przed kliknięciem przycisku Wyślij? Taka drobna sugestia.
Czyli jeśli liczy się tylko zysk, to może w Polsce należy zrezygnować z większości przepisów? Chiny zarabiają produkcji, a Indie na scamowych
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: to może w takim wypadku zrezygnujmy z badań klinicznych dla leków. Każdy bezie mógł sprzedawać co chce, to gigantyczny rynek. A jest szansa, że uda nam się trafić i opracować jakiś wspaniały lek, kto
1. Te propozycje które podałem m.im. są propozycjami, które podałem pod dyskusję na portalu ze śmiesznymi obrazkami, a nie PROJEKTAMI USTAW.
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: chłopie, to może czas się zastanowić dwa razy zanim zaczniesz rzucać tego typu pomysłami. Przecież pomysł na eksperymentalne leczenia tylko dla cudzoziemców to kuriozum. Tego nie da się wybronić.
2. Niemcy mogą mieć i 1000 razy wiecej lekarzy i 1000 razy większe finansowanie. Ale w tym temacie ma to marginalne znaczenie. Użyłeś strasznie złego przykładu, bo i tak jest to opłacane z rąk prywatnych całkowicie, a lekarzy nie ma aż tak malo, żeby raz na ruski miesiąc nie zrobić eksperymentalnej
w 2019 roku PIS razem z Lewicą i razem z KO.dorzucili 3 RAZY wiecej pieniędzy. I co z tego mieliśmy? kij w szybę po 2 latach i 200 000 nadmiarowych zgonów.
Stabilna polityka i rozbicie monopoli NFZ to długotrwałe rozwiązanie.
2019 roku PIS razem z Lewicą i razem z KO.dorzucili 3 RAZY wiecej pieniędzy
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: byłem ciekawy, aż sprawdziłem na stronie GUS jak rozkładały się wydatki na służbę zdrowia w okresie 2018 - 2019. I znalazłem bardzo ciekawe informacje:
Nie uwzględniłeś podniesionych wydatków na koronawirusa
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: w raporcie 2020-2022 zostały uwzględnione dodatkowe koszty wynikające z okresu pandemii COVID-19 (tzw. Fundusz Przeciwdziałania COVID-19).
Nie uwzględniłeś bezpośrednich dofinansowań i ulg szpitali powiatowych czy ich procesy oddłużania. Nie uwzględniłeś większych nakładów na Uczelnie medyczne. Nie uwzględniłeś szkół nowo tworzonych dla pielęgniarek/innego personelu medycznego policealnych i średnich o profilach około medycznych. Jakieś docelowe finansowanie fundacji zachęcające ludzi do zawodów medycznych, czy do zostawania lekarzy w
ładnie mijaki 1. Nikt nie mowił o gazikach 12 razy tańszych. w porównaniu z Niemcami mamy większa siłę nabywczą w wiekszosci obszarów.
2. wyliczeń nie da rady przedstawic bez dostepu do ministerstwa. Nawet pandemiczne zostaly ukazane ostatnio przez NIK. pare dni temu jak tam weszli i zobaczyli
2. wyliczeń nie da rady przedstawic bez dostepu do ministerstwa. Nawet pandemiczne zostaly ukazane ostatnio przez NIK. pare dni temu jak tam weszli i zobaczyli
kolejny raz wyciągasz randomowe zdania i rzucasz jako argument... 1. siła nabywcza PIENIĄDZA, nie wiem czemu Zmieniasz temat 2. Nic nie mówiłem o ukrywaniu, tylko o przejrzystości i mozliwosci rozliczenia wydatków, dokładnie. Znowu kulą w płot. Zmiana tematu 3 Napisalłeś ze niezawsze wieksza konkurencja to spadek cen i wzrost jakości. Po pierwsze to nieprawda. Jeżeli nic sie nie zmienia w prawie a zwiększa sie podaż, to zawsze jest albo jedno, albo drugie albo
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: jeśli się mylę to udowodnij, zapodaj artykuł, filmik z żółtymi napisami lub fraszkę jakąś. Cokolwiek co może potwierdzić tezy Konfederacji odnośnie wpływu demonopolizacji NFZ na jakość służy zdrowia. Póki co unikasz konkretnych odpowiedzi rzucasz pasywno agresywnymi tekstami próbując mnie sprowokować żebym ci odpisał coś nieprzyjemnego. Wtedy mógłbyś rzucić klasykiem:
No z tymi smsami to już z siebie pośmiewisko zrobiłeś. Nikt nic nie proponuje a Ty chcesz tylko miejsce i wrażenie zrobić ze na coś odpowiedziałeś. To strata czasu. Szkoda mojego czasu na randomizowane odpowiedzi z Twojej strony mające tworzyć wrażenie wypełnienia tekstem. Odpowiem kiedyś na Twój post odnośnie budowy mieszkań i to wszystko.
https://wykop.pl/wpis/72749845/wpis
Jak nie wypłacacie na moją kampanię, to chociaż wpłaćcie dla dziewczyny.
Wiem to z własnego doświadczenia. Jeden lekarz prowadził eksperymentalną terapię którą to skrupulatnie opisywał, chwalił się jakie to nie są wspaniałe jej efekty, jak to jego pacjenci mają dużo lepsze rokowania od innych itd.
I wiesz co się okazało? Że faktycznie, jego pacjenci przechodzili chorobę dużo lżej, ale na szczęście ktoś się szczaił, że skubaniec selekcjonował pacjentów (brał tylko takich u których szybko wykryto chorobę). My się na pana profesora nie nabraliśmy, ale część znajomych chorych na to samo... już
Komentarz usunięty przez moderatora
Czyli licząc że w takich niemczech jest z 10 różnych ośrodków które wykonują np. 10 takich operacji rocznie to w przybliżeniu możnaby liczyć ze Niemcy zarobią ze 100 000 000 roczne, dodatkowo mając doświadczenie w leczeniu takich rzeczy.
no jednak prawo mamy gówniane.
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: Panie kandydacie na posła, śmiejesz się pan z Petru sześciu króli, a sam strzelasz takie gafy w komentarzach. Może warto czytać swoje komentarzem przed kliknięciem przycisku Wyślij? Taka drobna sugestia.
Czyli jeśli liczy się tylko zysk, to może w Polsce należy zrezygnować z większości przepisów? Chiny zarabiają produkcji, a Indie na scamowych
I tak na to pozwalamy. Tylko kilometr za granicą. Zresztą odniosłeś się do jednej z 2 rzeczy które wymieniłem.
- pieniądze
-
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: to może w takim wypadku zrezygnujmy z badań klinicznych dla leków. Każdy bezie mógł sprzedawać co chce, to gigantyczny rynek. A jest szansa, że uda nam się trafić i opracować jakiś wspaniały lek, kto
1. I tak ludzie wydają te pieniądze za granicą. Zamykanie oczu i udawanie że to sie nie dzieje jest żartem.
2. Nie mamy prawa do czyichkolwiek pieniędzy. Niech sobie decydują ich właściciele.
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: nie rozumiem tego zdania, co oznacza "emocjonalne przejście"?
Proszę o stabilniejsze posty i oddzielanie tematów np. punktami.
1. Te propozycje które podałem m.im. są propozycjami, które podałem pod dyskusję na portalu ze śmiesznymi obrazkami, a nie PROJEKTAMI USTAW.
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: chłopie, to może czas się zastanowić dwa razy zanim zaczniesz rzucać tego typu pomysłami. Przecież pomysł na eksperymentalne leczenia tylko dla cudzoziemców to kuriozum. Tego nie da się wybronić.
w 2019 roku PIS razem z Lewicą i razem z KO.dorzucili 3 RAZY wiecej pieniędzy. I co z tego mieliśmy? kij w szybę po 2 latach i 200 000 nadmiarowych zgonów.
Stabilna polityka i rozbicie monopoli NFZ to długotrwałe rozwiązanie.
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: byłem ciekawy, aż sprawdziłem na stronie GUS jak rozkładały się wydatki na służbę zdrowia w okresie 2018 - 2019. I znalazłem bardzo ciekawe informacje:
- 2018 publiczne wydatki wynosiły 96 miliardów złotych (4,5% PKB)
- 2019 publiczne wydatki wynosiły 106 miliardów złotych
źródło: sluzba_zdrowia_wydatki_2018_2022
PobierzNie wiem czemu urynkowienie NFZ nazywasz hamulcem. Jest to po prostu nieprawda. Trzeba patrzeć na system 30 lat do przodu a nie do nastepnych wyborów.
Zaproponuj swoje rozwiązanie na skręcenie kierownicy. xd
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: w raporcie 2020-2022 zostały uwzględnione dodatkowe koszty wynikające z okresu pandemii COVID-19 (tzw. Fundusz Przeciwdziałania COVID-19).
ładnie mijaki
1. Nikt nie mowił o gazikach 12 razy tańszych. w porównaniu z Niemcami mamy większa siłę nabywczą w wiekszosci obszarów.
@Mateusz_Jakub_Andruszkiewicz: dowód? Z tego co kojarzę to jednak tak nie jest artykul
kolejny raz wyciągasz randomowe zdania i rzucasz jako argument...
1. siła nabywcza PIENIĄDZA, nie wiem czemu Zmieniasz temat
2. Nic nie mówiłem o ukrywaniu, tylko o przejrzystości i mozliwosci rozliczenia wydatków, dokładnie. Znowu kulą w płot. Zmiana tematu
3 Napisalłeś ze niezawsze wieksza konkurencja to spadek cen i wzrost jakości. Po pierwsze to nieprawda. Jeżeli nic sie nie zmienia w prawie a zwiększa sie podaż, to zawsze jest albo jedno, albo drugie albo
Bad News: nie ze mną te numery drogi
Wygląda jak tekst generowany.
No z tymi smsami to już z siebie pośmiewisko zrobiłeś. Nikt nic nie proponuje a Ty chcesz tylko miejsce i wrażenie zrobić ze na coś odpowiedziałeś. To strata czasu. Szkoda mojego czasu na randomizowane odpowiedzi z Twojej strony mające tworzyć wrażenie wypełnienia tekstem. Odpowiem kiedyś na Twój post odnośnie budowy mieszkań i to wszystko.
Pomogę.