Wpis z mikrobloga

31 sierpnia zakończyła się umowa o najem. Dopiero 4 września właściciel mógł odebrać mieszkanie, które było wysprzątane i opróżnione. Zapisał w protokole odbiorczym, że mieszkanie wymaga delikatnego odświeżenia (pomalowanie ścian, bo trochę zużyły się przez kilka lat). Umówiliśmy się, że potrąci 300 z kaucji i 700 odda. Dziś zadzwonił z pretensjami, że źle wyliczył ceny materiałów i nasze ustalenia trzeba zmienić i zatrzyma całą kaucję. Powiedział mi tez, że zgubił protokół. Ja mam swój egzemplarz. Czy muszę się godzić na ponowne spotkanie i zmiany w protokole?
Niestety, ale mam wrażenie, że gość trochę chce mnie naciągnąć bo poprosiłem o wyliczenie co i za ile chce kupić, to podał najdroższe farby, a na mieszkaniu była najtańsza farba za 5 dych bo nawet pucha leżała w piwnicy XD i nie mogliśmy wyczyścić lekkiego zabrudzenia ze ściany, bo farba zostawała na gąbce.
#wynajem #najem #nieruchomosci #prawo
  • 38
  • Odpowiedz
Myślałem, aby po prostu mu nie zapłacić ostatnich rachunków w wysokości kwoty kaucji która miała być mi zwrócona i powiedzieć, że może zatrzymać resztę kaucji na poczet zapłaty pozostałej części.

@Derasot: łeee, najpierw mnie postawa Janusza #!$%@?ła, ale on jest jeszcze głupszy. Jak zostały rachunki do wyrównania to powiedz mu, że może sobie nadwyżkę wziąć na te rachunki i po robocie. W razie czego masz na dokumencie 300zł kaucji
  • Odpowiedz
@Derasot: generalnie to ostatniego czynszu za mieszkanie nigdy się nie płaci. W momencie spisywania prot zdania umawiacie się na zapłacenie za coś co zniszczyłeś i to mu dopłacasz gotówką co zaznaczasz w protokole, a ostatni czynsz umawiacie się na pokrycie z kaucji. Jeśli wynajmującemu nie pasuje to wychodzisz, a on niech idzie do sądu i niech sąd rozstrzyga czy trzeba coś tam dopłacać.
  • Odpowiedz
  • 2
@Derasot @Derasot

@Adams_GA: no tak będę proponował, bo to brzmi jak kompromis, tylko on jest totalnie nieugięty. Myślałem, aby po prostu mu nie zapłacić ostatnich rachunków w wysokości kwoty kaucji która miała być mi zwrócona i powiedzieć, że może zatrzymać resztę kaucji na poczet zapłaty pozostałej części. Wtedy to on musiałby iść do sądu o kilka stówek i pewnie dojdzie do podobnych wniosków. Co myślisz?

Nie plac mu
  • Odpowiedz
  • 0
@Derasot No to poinformuj go że rachunki opłaca on z kosztów kaucji i tyle. Następnie zablokuj jego numer, pewnie zadzwoni z telefonu żony to też zablokuj, potem z telefonu kolegi to też zablokuj. No i tyle ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Niestety, ale mam wrażenie, że gość trochę chce mnie naciągnąć

@Derasot: niestety, Polacy biednieją, to i każdy teraz zaczyna liczyć każdą złotówkę :(
  • Odpowiedz
@Derasot:
On nie miał prawa żądać od ciebie nawet złotówki, bo z mocy prawa, naturalne zużycie, jest już wliczone w najem. Powiedz, że ciocia z urzędu skarbowego, kazała ci się zapytać o potwierdzenie zapłaty podatku od najmu.

art. 675 par. 1 kodeksu cywilnego po zakończeniu najmu najemca obowiązany jest zwrócić rzecz w stanie niepogorszonym; jednakże nie ponosi odpowiedzialności za zużycie rzeczy będące następstwem prawidłowego używania.
  • Odpowiedz
@Derasot zabrudzenia ścian to jest normalna eksploatacja i nie powinna się wliczać w obciążanie kaucji. Kaucja jest zabezpieczeniem zniszczeń i niepłacenia. Koszt normalnej eksploatacji jest wliczony w cenę wynajmu, gość jest #!$%@? Januszem bez krzty honoru. A pisze o zmianę bo poczuł że za łatwo mu poszło i mógł więcej cię naciągnąć i januszowa żyłka mu w dupie pękala.
  • Odpowiedz
@Derasot: w tej sytuacji możesz mu odpisać, że swoją kopie też zgubiłeś, ale z uwagi na naturalne zużycie nie należy się żadne potrącenie z kaucji. I że czekasz na przelew w pełnej wysokości, bo chciałbyś uregulować rachunki, a nie masz z czego. I czekasz na ruch Janusza.
  • Odpowiedz