Wpis z mikrobloga

Tak po krotce.
1. Nowy model 3 nie dość, że na start jest droższy to dzięki optymalizacją produkcji przynosi sam w sobie więcej pieniążków.
2. Tesla drastycznie obniżyła ceny modelu S/X w USA. X to nawet zaczął się kwalifikować do dopłat.
3. Sprzedaż S/X to "tylko" 3% wolumenu całej sprzedaży Tesli.
4. Kasa z FSD to czysty zysk dla firmy, bo to software I obniżka ceny z 15k$ na 12k$ może przyciągnąć większą ilość chętnych na do dobrania tej opcji.

Dużo mieszanych sygnałów. Cięcia cen to pikowanie w dół kursu akcji, z drugiej strony model 3 który przyniesie więcej pieniążków, ale to trzeba rozkręcić produkcję.
#tesla #gielda
  • 14
@gonzo91: optymalizacjom, nieuku :P

@PiotrFr Jednak miałem rację, że oszczędności są dla zarządu. Na własnym tyłku się nauczyłem, że trzeba czekać aż ilość zamówień spadnie, a nie ustawiać się w kolejce.

Kurcze, ten ekran z tyłu fajny, ale nie wiem czy dzieciaki nie dostałyby choroby lokomocyjnej od patrzenia w dół podczas jazdy. Kto to będzie sprzątał potem? Ja!

Za to szyby i wygłuszenie + lepsza aerodynamika no to by się zawsze
@Yelonek:

Jednak miałem rację

Jeszcze za wcześnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kurcze, ten ekran z tyłu fajny

To fakt, wcześniej sobie upatrzyłem akcesoryjny ale skoro dało seryjnie, tym lepiej
obniżka ceny z 15k$ na 12k$ może przyciągnąć większą ilość chętnych

@gonzo91: Liczba nie ilosc

to jest to o czym wczesniej pisalem, ze wraz z adopcja cena bedzie musiala spadac, bo early adopters sie nasyca
tak bylo z samochodami, tak bedzie z FSD, gdzie oczywiscie jest optymalna cena ponizej ktorej schodzic sie nie oplaca
ale w modelowaniu marzy, przychodow i zysko trzeba wziac pod uwage spadajace ceny i spadajace marze (i
@gonzo91: W potencjalnym sukcesie FSD duzo zalezy od jakosc produktu
nie sledze tematu, ale stawiam, ze jakby bylo super to ybm slyszal o tym zewszad
takze zakladam, ze obecnie to caly czas niedopracowany produkt
dopoki i tak musisz jezdzic, uwazac na droge, znaki, skrecac, no ogolnie prowadzic samochod, nawet jak z jakas tam pomoca, ale caly czas musisz sie skupiac na jezdzie, to ten produkt jest niewiele wart

Early adopters zaplaca
@151346136 w tym tygodniu nhtsa (ten amerykański urząd w sprawie ruchu drogowego) wysłał list do Tesli z wieloma zapytaniami, jak to wszystko działa itp. Pierwszy taki pozytywny, a nie że może FSD kogoś zabiło. To był ten dzień co Tesla zrobiła +7% w ciągu dnia w tym tygodniu.
obecnie to caly czas niedopracowany produkt

@151346136: Tak, dlatego płacisz tylko może jakieś 30% jego ceny i jak będzie już dopracowany to będziesz już go miał po tej dużo niższej cenie. A w międzyczasie masz niedopracowany ale dalej jakoś funkcjonalny, może o wartości $5k? Każdy musi sam ocenić czy warto.
jak dla mnie ten ekran to patologia, jeżeli chodzi o oglądanie czegoś tam z pozycji tylnej kanapy. Garb sam rośnie.

@gonzo91: Przecież ekran jest przede wszystkim do sterowania klimą czy grzaniem dupy na tylnych fotelach. Tesla ma patologiczną awersję do normalnych przycisków, więc trzeba było zrobić dotykowe.