Wpis z mikrobloga

Ciekawi mnie jaki jest cel zagrywki z Derehajłą. W mojej opinii, Konfederacja przeprowadziła jakieś wewnętrzne sondaże i wyszło, że na Podlasiu jednak nie jest kolorowo. Dlatego zaangażowali gościa, który od ponad 20 lat jest tam samorządowcem i to raczej lubianym. Teoretycznie normalny zabieg, bo nigdy nie był to zakorzeniony PiSowiec, tylko gość od Gowina, którego w PiSie już nie ma.

Jest też druga sprawa. Jaki ma w tym cel Derehajło? Lepiej wyszedłby na tym, gdyby został przy ręce, która karmi. W samorządach nie masz szans na karierę, jeśli nie jesteś z duopolu partyjnego, który rządzi od 2005 roku.

Derehajło startuje z 5 miejsca. Nie ma szans na wejście do sejmu. Co mu zostanie potem? Raczej nic.

#polityka #konfederacja #4konserwy #neuropa #wybory #bekazpisu
Pobierz Kopyto96 - Ciekawi mnie jaki jest cel zagrywki z Derehajłą. W mojej opinii, Konfedera...
źródło: F4rycqLWwAA8PMm
  • 14
@Kopyto96: Janusz Alfa był zawsze bliżej Gowina niż PISU czy Ziobry choć uważam że mógł iść za Gowinami do Trzeciej Drogi niż do narodowców a Podlasie to przecież bastion Konfederacji i to nie od dziś. W teorii Janusz Alfa powinien ocieplić wizerunek Konfederacji a z drugiej strony nie jest kojarzony jako tępy narodowiec, dziki kapitalista-oportunista czy typowy pisior z pierdziszewa. Na wejście do sejmu chyba nie ma co liczyć ale skoro
no, ale jak będzie miał najwięcej głosów na liście to wejdzie. Nie tylko kolejność na liście się liczy.

@papieska_ONUCA: Mnie to przeraża że ludzie nie wiedzą jak działają wybory do sejmu. Jak uzbiera tyle że będzie przysługiwał konfie w okręgu mandat i on będzie miał najwięcej głosów to nawet będą na ostatnim na liście wejdzie. Pierwsze trzy miejsca na liście mają na celu natłuc jak najwięcej mandatów a dopiero w tedy
Czemu uważasz, że nie masz szans na wejście z 5 miejsca? Ja myślę, że ma spore.

@cordianss:

no, ale jak będzie miał najwięcej głosów na liście to wejdzie. Nie tylko kolejność na liście się liczy.

@papieska_ONUCA:

Mnie to przeraża że ludzie nie wiedzą jak działają wybory do sejmu. Jak uzbiera tyle że będzie przysługiwał konfie w okręgu mandat i on będzie miał najwięcej głosów to nawet będą na ostatnim na
@Jah00 tylko jeśli 5 będzie mocno rozpznawalna na takim Podlasiu a jedynki kojarzyć nie będą to zagłosują na tego kogo znają. Tam gdzie jest dużo mandatów w okręgu będzie tak jak piszesz ale są przypadki że ludzie z 24 miejsca mieli więcej niż jedynki ;) tak że może wejść pan z memów bo na konfederację w 95% przypadków głosuje młodzież ????
@Jah00: W podlaskim wejdą 2 osoby z listy, Derehajło jest dość popularny, myślę, że ma duże szanse na wygraną.

nie wejdzie ani Sośnierz z 4. miejsca, ani Wilk z 3. miejsca, ani Zajączkowska z ostatniego

Myślę, że wszystkie te osoby mają bardzo duże szanse na zostanie posłami, może poza Zajączkowską.
ale są przypadki że ludzie z 24 miejsca mieli więcej niż jedynki ;)

@K_O_R_N_I_K: To proszę wejdź na stronę PKW i pokaż mi taki przypadek, bo ja jeszcze takiego cuda nie widziałem.

W podlaskim wejdą 2 osoby z listy, Derehajło jest dość popularny, myślę, że ma duże szanse na wygraną.

@cordianss: Mlodzież zagłosuje na 26-letniego Adriana Stankiewicza, który ma poparcie Mentzena i co ważniejsze ma fotkę z Mentzenem. Na Derehajło
@Jah00: W podwarszawskim będzie trzech posłów z Konfederacji. W podlaskim może być różnie, ale pewnie dwójka będzie konkurowała właśnie z Derehajło. Sośnierz pokona Siarkowską.
@cordianss: Trzy mandaty są możliwe tylko w Warszawie i nigdzie indziej. Warszawa ma 20 mandatów, a pod-Warszawa tylko 12. Musisz mieć minimum 15% poparcia by były 3 mandaty w Warszawie i po 2 mandaty w okręgach z 12 mandatami, a takich okręgów jest aż 12. Jest też 20 okręgów, które mają mniej niż 12 mandatów i tu dwa mandaty dla Konfederacji są wykluczone. Czyli plan maksimum to 41 jedynek, 21 dwójek