Wpis z mikrobloga

Chciałem na szybko wymienić olej, a znajomi mechanicy zasypani robotą, to sobie wchodzę na dobrymechanik.pl, pieknie mozna zarezerwować wizytę w warsztacie niedaleko, serwis po obczajeniu ma w google dobre oceny. Rezerwuję i dzwonię, pytam o cenę, a mechanik krzyczy

Takie portale to chyba służą tym serwisom żeby łapać desperatów, którzy potrzebują szybkiego terminu i dadzą się za to kompletnie wydoić.
#mechanikasamochodowa #auta #januszebiznesu
  • 18
@F1A2Z3A4: No to trochę inaczej to wyglada. I faktycznie drogo jak za względnie prostą usługę. Przy której największym ryzykiem jak urwanie gwintu przy misce
@eugeniusz_geniusz: u róznych papudraków byłem ale jeszcze żaden nie miał problemu z odkreceniem i zakreceniem srubki. To sa czynności które mozna samemu zrobić. Ja nie robie tylko dlatego że mi sie nie chce i nie mam co zrobić ze starym olejem a w krzaki go nie chce lać. Trzeba mieć niesamowitego pecha żeby sie nie udała wymiana oleju
@trzaichlac69 spływanie oleju liczysz jak normalną roboczogodzinę? XD
Praca warsztatu może być spokojnie wyceniana nawet wyżej niż te 200zł/h problem w tym, że przy wymianie realnie jest pracy na dwadzieścia minut i to praktycznie najprostszej jaka może się takiemu mechanikowi trafić. Czemu tego samego dnia znalazłem warsztat z wymianą za 100zł? Jak farba schnie 20h to też ten czas doliczasz po normalnej stawce do kosztu usługi?
@trzaichlac69: Opowiadasz bajki byle się #!$%@?ć, że cena normalna i tylko ja mam problem xD
Patrząc po cennikach warsztatów to przeciętna cena jest właśnie w okolicach 100zł, a te 230 to kwota na poziomie aso.
Absolutnie każde źródło wskazuje, że mogłem być zdziwiony taką ceną, bo jest zwyczajnie absurdalna w odnieseiniu do stawek rynkowych, ale wykopek wie lepiej xD
@trzaichlac69: No jak uważasz, że masz silny argument z tym, że nie rozumiesz zdziwienia taką wyceną, to pokaż te cenniki z podobnymi kwotami. Uwielbiam jak tutaj zawsze się znajdzie ktoś naginający fakty, przykładowo wyliczający czas za nieruszane auto na podnośniku jak roboczogodzinę po dwieście złotych.
A powiem Ci, że na mechanikach akurat nie oszczędzam, tylko to musza być poważne rzeczy, gdzie płacisz za know-how. Tu uważam, że serwis zdaje sobie sprawę
Takie portale to chyba służą tym serwisom żeby łapać desperatów, którzy potrzebują szybkiego terminu i dadzą się za to kompletnie wydoić.

@F1A2Z3A4: albo się okaże że z 230zł, stówka idzie dla portalu, a 130 dla mechanika