Wpis z mikrobloga

@PokemonowyRambo nie o to chodzi. Żeby móc napisać „gluten free” trzeba spełniać duże wymogi, między innymi nie można przechowywać produktu w tych samych kadziach co zboże z glutenem. Już samo wsypanie kukurydzy do takiej kadzi zanieczyszczałoby ją glutenem (nie wiem czy w dużym czy małym stopniu), ale już napis „bezglutenowe” nie mógłby przejść.
  • Odpowiedz
@MOSS-FETT: Napis "Gluten Free" szczególnie ten na zielonym liściu mówi znacznie więcej niż tylko to, że w kukurydzy nie powinno być glutenu. Mówi przede wszystko to, że podczas produkcji tych płatków linia produkcyjna nie została "skażona" glutenem nawet w najmniejszym stopniu. Co to znaczy? Że nie znajdziesz na nich dopisku "może zawierać śladowe ilości glutenu". A taka informacja jest bezcenna dla ludzi z celiakią i uczuleniem na gluten.
Edit: ktoś już
  • Odpowiedz