Aktywne Wpisy
kastrator2 +15
No dobra to podsumujmy:
1. #it - jebło, nie ma co
2. #medycyna - na razie jak pączki w maśle, ale zastanawiam się czy nie jebnie jak IT. Liczba miejsc rośnie, wszyscy robią kursy na botoks, a gabinety stomatologiczne są już na każdym rogu. Wygląda dosłownie jak IT przed kryzysem, dajmy im parę lat.
3. #prawo - ostatnio się u nas na wykopie jakiś prawnik żalił że zmarnował życie.
1. #it - jebło, nie ma co
2. #medycyna - na razie jak pączki w maśle, ale zastanawiam się czy nie jebnie jak IT. Liczba miejsc rośnie, wszyscy robią kursy na botoks, a gabinety stomatologiczne są już na każdym rogu. Wygląda dosłownie jak IT przed kryzysem, dajmy im parę lat.
3. #prawo - ostatnio się u nas na wykopie jakiś prawnik żalił że zmarnował życie.

telemach20 +3

Tag na projekt ==> #dmmotoprintnc <==
Po 1,5 roku przerwy jest postęp :) Projekt dokończony i blachy alu wczoraj zakupione (900zł). W tym tygodniu powinienem zacząć robić oś Z.
filmik z wizualizacji: https://www.youtube.com/watch?v=bTs0OVt9HRs
Wrzeciono nie musi tak nisko dojeżdżać do podstawy. W mojej tak jest i żałuję, że tak zrobili. Mam w podstawie dodatkową płytę alu montażową, która mi zabiera ze
To będzie dokręcone jeszcze do jakiegoś solidniejszego stołu, jeszcze nie mam na to pomysłu.
czujniki osi mam i będą na jakiś profilkach, aż w takie szczegóły się nie bawiłem.
Ciężko to bedzie wytłumaczyć ale czynności wyglądają tak:
Wkladam narzędzie pomiarowe we wrzeciono. To jest fi6 wałek, ktory wkladam we wrzeciono z wklejona tuleją mosiężna. Tuleja mosiężna jest izolowana od wałka klejem. Do tuleji jest przylutowany kabel, ktory idzie do
Aktualnie chcę zrobić na machu i na fabrycznej płytce sterownika co dostałem, ale jest opcja że będę kombinować w tym temacie i myśleć o innej płytce/sofcie ale to raczej po uruchomieniu i testach.
Co do sondy osi Z to myślałem o tej z aliexpress: https://www.aliexpress.com/item/1005003489577731.html ? Czy nie polecasz takich mechanicznych guziczków?
Ten walec aluminiowy u Ciebie jakoś się nie uszkadza przez dotykanie go frezem i
Nic też specjalnego się z tym nie dzieje. Od frezów do grawerowania jest mały ślad, ryska ale większe nie zostawiają.
Jak miałbyś wrzeciono z ceramicznymi i łożyskami, to trochę inaczej musiał byś pokombinować. Bo mógłby być brak przejścia masy.
źródło: IMG_20230822_151811
Pobierzźródło: IMG_20230822_152044
Pobierzźródło: IMG_20230822_152115
Pobierzźródło: IMG_20230822_152142
Pobierzźródło: IMG_20230822_152344
Pobierzźródło: IMG_20230822_152512
PobierzTo domowy warsztat czy jakaś praca? Albo jedno i drugie :D