Wpis z mikrobloga

• 2
@Duszeczek: Arduino Leonardo może być widziane od strony PC jak klawiatura. Do USB Host Shield można podpiąć klawiaturę. Czyli mam sprzęt pomiędzy klawiaturą a PC. Oprogramować to można dowolnie. Akurat tutaj podpinam skaner kodów QR i przesłany przez niego kod obudowuję innymi "klawiszami" żeby ten kod się wkleił w odpowiednie miejsce.
  • Odpowiedz
  • 1
@Duszeczek: Skaner kodów QR czyta kod, w którym są parametry narzędzia. Upraszczając- średnica i długość frezu. Jeśli podepniesz czytnik do komputera i uruchomisz notatnik - dostaniesz kilka liczb oddzielonych średnikami. Moje arduino łyka ten kod i wysyła do PC dowolnie zdefiniowany ciąg klawiszy i gdzieś pomiędzy nimi pobrane przez czytnik parametry narzędzia. Po co? Bo po drugiej stronie kabla USB nie jest zwykły PC, a maszyna CNC, której ta sekwencja
  • Odpowiedz
  • 0
@S0Cool

Makro, makropolecenie – zestaw rozkazów realizujący algorytm komputerowy przeznaczony do wykonywania przez określoną aplikację (edytor, arkusz kalkulacyjny, program graficzny) zwykle w celu automatyzacji pewnych czynności lub dokonania zmian w dokumentach bez interakcji z użytkownikiem.

To miałem na myśli używając słowa makro
  • Odpowiedz
  • 0
@S0Cool ok. może faktycznie źle się wyraziłem. kod qr zawiera wymiary a Arduino wpisuje te wymiary w ciąg znaków udając ręczne wpisywanie komendy. Dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz