Wpis z mikrobloga

Mój kumpel kupił działkę na kredyt i zapierdziela na dwa etaty żeby postawić dom, fundamenty wylewał z ojcem bo ekipa droga, murować też wszystko będzie sam. Jak mu powiedziałem że z kobietą bierzemy na działkę i domek kredyt 700tys gdzie do oddania pewnie pewnie z 1,2mln to mnie wyśmiał i powiedział że to głupota i on by nigdy w życiu czegoś takiego nie robił. On sam zbuduje za gotówkę i nie będzie się bawił w jakieś kredyty.
Jeszcze kiedyś bym uznał jego decyzję za właściwą ale po 30 roku życia człowiek uświadamia sobie że czas i zdrowie są więcej warte niż pieniądze.
#nieruchomosci #pieniadze
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dietetyq Jak jesteś wykopowym specjalistą, to raty kredytu stanowią 1\7 twoich dochodów, a jak wzrosną stopy to co najwyżej weźmiesz parę nadgodzin w miesiącu. Większość Polaków nie ma tak dobrze i albo budują sami i to przez kilka lat, albo biorą drugi etat żeby wziąć fachowców i szybko się wprowadzić.
  • Odpowiedz
@maziczek: Zależy jeszcze w jakiej lokalizacji ten dom chcesz sobie stawiać. Jak na jakimś zadupiu to lepiej kupić używany. Polacy się starzeją i dużo domów stoi pustych bo dzieci wyjechały do miast lub za granicę a rodzice/ dziadkowie już zmarli lub planują przenieść się na mieszkanie do miasta, bo bliżej specjalistycznej opieki zdrowotnej i nie trzeba ogarniać dużego domu i podwórka.
  • Odpowiedz