Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć. Chciałem zapytać szersze grono o radę. Co zrobić w mojej sytuacji.
Pracuje w tej firmie 4 lata. Właśnie rozpoczęło się przejmowanie władzy przez córkę szefa. Szef bardzo cenił sobie dobrych pracowników i dobrze nas wynagradzał. Nowa szefowa ma ludzi za nic i podchodzi do tego że jak nie ty to przyjdzie ktoś inny.
Takim sposobem z wypłat +/- 7 tysięcy zrobiło się +/- 4.5 tysiąca.
Ja niedawno się ożeniłem. Trzeba coś działać w kierunku własnego lokum.
Okolica słaba w oferty pracy, jednak w swoim zawodzie zawsze bym ją znalazł. Niestety nikt mi tak dobrze nie zaplaci jak płacił szefu no i do tego dojdą dojazdy po 20 czy 30km w jedną stronę.
Inne firmy chcą przyjąć mnie do pracy ale z początkiem nowego miesiąca. Niestety nie chcą mnie puścić za porozumieniem stron - 3 miesiące muszę odpękać. A na to już inne firmy odpowiadają, że nie są w stanie zagwarantować że za 3 miesiące mnie przyjmą.
Ochoty do pracy w tym miejscu co raz mniej, obowiązków więcej a kasy sporo mniej.
Składać wypowiedzenie i liczyć na to że jakoś to będzie czy jednak tkwić w tym dalej?
Inne firmy proponują coś w granicach 5/6 tysięcy.

#pracbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
@mirko_anonim: wydaje mi się że sam znasz odpowiedź, tu będzie tylko gorzej. Niech sobie locha szuka innego, nienawidzę takich dziedziców tronu co to życia tak naprawdę nie znają bo tatuś
@mirko_anonim: porozmawiaj z szefem. Postaw sprawę spokojnie ale jasno, że zachowanie córki przyczynia się do spadku morale i wypływu pracowników. Że dobrze ci się współpracowało dotychczas i szkoda ci spędzonego czasu i wkładu odchodząc do konkurencji ale będziesz zmuszony jeśli się nie zmieni sytuacja. Daj mu czas miesiąca i jeśli nic się nie zmieni to złóż wypowiedzenie i idź do roboty, którą ci proponują. Z tym 3 miesiące to sobie strzelą
@mirko_anonim: Standardowa procedura. Sprawdź, czy przekraczasz zakres obowiązków, spóźniają się z wypłatą o np. dzień lub jest jakiś inny podpunkt w umowie, który łamią. Jeśli tak, to cyk, wezwanie do zapłaty, cyk wypowiedzenie bez zachowania okresu wypowiedzenia (σ ͜ʖσ) Tylko sprawdź, czy Tobie też mogą czymś zagrozić bo to miecz obosieczny.
✨️ Autor wpisu (OP): @MaJeM0: Właśnie chcę rozstać się jak najbardziej pokojowo. Z szefem były rozmowy, stwierdził że jestem mu niezbędny żeby to wszystko sprawnie działało i zaproponował podwyżkę. Kazał udać się do córeczki w celu podpisania nowych warunków i że on też zaraz się tam zjawi.
Poszedłem, typiara tak mu zaczęła kłaść do głowy że nie mają pieniędzy i że nie ma szans na jakiekolwiek pieniądze i ze taniej
@mirko_anonim: to już chyba masz odpowiedź Mirku ¯\(ツ)/¯ czasem żal ale trzeba zrobić krok na przód. Złóż wypowiedzenie, będzie tylko gorzej. A skoro nie chcą cię puścić za porozumieniem mimo twoich próśb i spokojnej konwersacji, nie miej wyrzutów - L4. Zobaczysz jak szybko będą chcieli się dogadać. Znajomy z pracy zrobił tak przy poprzednim pracodawcy.
✨️ Autor wpisu (OP): @LuckyLuke_2776: w tych tematach są bez zarzutu. Kasa zawsze max do 8 dnia miesiąca. To nie tak że ich serio nie stać bo aktualne wyniki firmy pewnie są rekordowe lub bliskie rekordu. Chodzi o to że w firmie pracuje już trzecie pokolenie, a jak wiadomo auta i domy kosztują :)
Firmy rodzinne to rak, gdy do władzy dochodzi córka Anetka po administracji czy cukiernictwie ( ͡