Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +102
W 25,5 miesiąca przejechane 85 tys. km. Skoda Fabia III Kombi 1.0 MPI 60 KM w gazie.
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
EpicElion +41
Dzień dobry, bierzcie po jednym miłego dnia.
Żródło (23 czerwca 2023): https://intercars.pl/blog/czesci-samochodowe/ile-kosztuje-przejechanie-100-km-samochodem-elektrycznym/
Przejechanie 100 km bezyniakiem kosztuje ~55 zł.
Rewolucja? Porównujemy koszt przejazdu na paliwie dotowanym z budżetu z kosztami paliwa obciążonego ekstremalnie wysokimi podatkami (50-55% ceny "tradycyjnego" paliwa to podatek).
Przy osiągnięciu pewnej skali gospodarki nie będzie już stać nas na transfery środków wspomagających niewydajne technologie. W 2008 roku, czyli 15 lat temu, snuto wizje, że prąd będzie prawie za darmo dzięki wiatrakom i panelom słonecznym. A jeszcze przed 2008 rokiem zapowiadaomo superszybkie koleje i tani transport szynowy z inwestycji opłacanych podwyżką akcyzy na paliwa.
PS. Jako były właściciel Tesli 3, podkreślam, nie kupujcie nigdy żadnego elektryka, tylko hybrydę.
#motoryzacja #samochody #samochodyelektryczne
Wrzuć zdjęcie swojej zajebistej elektrycznej fury z czasoznaczkiem. Czekam, bajkopisarzu.
W przyszłości to raczej należy się spodziewać silników spalinowych
To tak działa tylko przy tanich małych autach. Im wyżej tym mniejsza/brak różnicy w cenie.
Myślę nad plaidem ale te są z usa i tam naprawdę jest gorsza jakość, no i te debilne kierunkowskazy... ehh decyzje decyzje:)
xD
polecam swój reflink który daje 2tys rabatu na zakup
https://www.tesla.com/pl_pl/referral/zbigniew286099
Dlatego tak samo jak z żarówkami 'energooszczędnymi' należy ludzi zmusić do zakupu i krzyczeć, że to innowacja.
@Aguirre_gniew_brzozy: albo diesla ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@FuckYouTony
Mam om651 na 2 turbo i takie spalanie wychodzi. Przy 90, automat zapina 7 bieg i obroty mam jakies 1600 na min. Ile ma spalic przy takich obrotach?
@liter_wody jutro zrobie fotke bo dzis juz nie wybieram sie nigdzie. Uwierz mi 500nm robi robote i nie jest sie zawalidroga.
w paliwie 35% ceny netto to podatki, marża itp
w energii 50% to różne opłaty itp. Sama energia to ok 500zl/MWh
ubezpieczenie na elektryki jest tańsze.
Remontuje się tak samo. Jeśli uszkodzenia są poważne to zarówno elektrykiem jak i autem spalinowym nikt nie chce jeździć
@assninja: bardzo ciekawe, u mnie ledwo 400 koni i 650Nm na starej hydrokinetycznej skrzyni
Ciekawe kto robi 200-300 szybciej, ja czy ty ( ͡°( ͡° ͜ʖ
@assninja: konsola środkowa to tak naprawdę kwestia gustu - ale jakość materiałów, gdy porównujesz BMW czy Mercedesa za dokładnie te same pieniądze - robi negatywne wrażenie. Podobnie spasowanie (duże i nierówne szpary w panelach - choć i tak jest niebo lepiej niż w pierwszych S gdzie było gorzej niż w Dacii),
@Atreyu: dobra dobra :P 260 km/h wystarczy każdemu - Bill Gates xD ale odezwę się