Aktywne Wpisy
Trabancik +27
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
josb515 +603
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
#wojna #rosja #bialorus #polska #ukraina
@oydamoydam: Przecież to jest dosłownie zupełnie przeciwna sytuacja. W 1914 miałeś dwa wielkie bloki gotujące się do wojny, a w 2023 masz sytuację, kiedy z jednej strony Rosjanie ogłaszają naście "czerwonych linii" na tydzień, a po ich przekroczeniu przez Zachód nie robią nic, a z drugiej ten Zachód, który długimi miesiącami zbiera się do wysłania na Ukrainę każdego nowego sprzętu, żeby przypadkiem Rosjan jakoś nagle nie
To jest dyktator żądny władzy. Nie ma opcji, żeby to poświęcił dla ukrywania się po kątach. Nie będzie żadnego ataku z Białorusi.
@JPRW: Wtedy system wzajemnych sojuszu doprowadził do wojny. I może tego nie dostrzegamy tak jak nie dostrzegali wówczas ludzie mamy powody do konfrontacji.
W sumie teraz w Euroazji też mamy taki system sojuszy i dwa bloki.
"28 lipca Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii i w tym momencie zaczęła działać „zasada domina”, wywołana skomplikowanym systemem
Ja osobiście nie spodziewałbym się raczej typowej wojny tylko dojdzie do jakiegoś mikrokonfliktu/prowokacji, co zostanie zgonione na Wagnerowców. Ogólnie mój kolega od 2 miesięcy jest żołnierzem zawodowym i był przez 2 tygodnie przy stawianiu ogrodzenia
@Joii: dokładnie. Ja nie wiem jak całe narody mogą sie jarac siłą, ewentualnymi podbojami czy wywoływaniem strachu.
@mial85: to chyba zle zapamietales te czasy "przed ukraina"
A współczesny system sojuszy działa wręcz hamująco, bo daje niemal 100% gwarancji, że gdyby nawet jakiś wariat doszedł do władzy w Warszawie, Wilnie, Rydze
@peszek_leszek: ty chyba na innym świecie żyjesz xD