Wpis z mikrobloga

Hej mireczki, jest tu ktoś kto zna się na ludziach z biur nieruchomości?
Byłem dzisiaj oglądać mieszkanko za 2700. Na miejscu jak wspomniałem o negocjacji ceny to pan sam zaproponował 2500, ale powiedział, że musi się jeszcze skonsultować z właścicielami, a ja głupio odpowiedziałem, że idealnie.
Przed chwilą dzwonił, że rozmawiał z właścicielami i że raczej 2600 widzą, ale spróbuje coś jeszcze pokombinować i kiedy się możemy umówić na podpisanie umowy.
Powiedziałem, że jak załatwi 2500 to nawet w środę i jeszcze ma potwierdzić termin niedługo.
Teraz pytanie, czy z tą kwotą to blefuje? I jak to w środę rozegrać jak powie, że właściciele nie zejdą poniżej 2600?
#kiciochpyta #nieruchomosci #mieszkania
  • 9
I jak to w środę rozegrać jak powie, że właściciele nie zejdą poniżej 2600?

@Bezkrytyczny: Powiedzieć, że możessz zapłacić 2500 i tyle. Jak będziesz przygotowany, przyjdziesz z dowodem podpisać umowę to o ile nie ma zatrzęsienia chętnych to po prostu podpisze z Tobą tę umowę. Zauważ, że 100zł w skali roku to 1200zł. Czyli tyle on traci przez pól miesiąca jak mieszkanie stoi puste.

a ja głupio odpowiedziałem, że idealnie.

@
@Bezkrytyczny: realia są takie, że właściciel chciał od początku te 2,5k albo mniej, a został ci wciśnięty kit. W sumie podstawy sprzedaży i negocjacji - nikt rozsądny nie będzie na początek wołał swojej ceny minimum.
Pomiń pośrednika, znajdź kontakt do właściciela mieszkania, a utargujesz nawet 2000 zł.

@inko-gnito: jak juz ogladam przez posrednika to prawdopodobnie podpisał umowę i jak teraz znajdzie bezpośrednio to posrednik może go ścigać o kasę
@maur: masz racje, ale chyba tylko w przypadku jak podpisał z pośrednikiem/biurem umowę zamknięta. Jeśli otwarta to chyba może sie ogłaszać samodzielnie.
@highsky: jesl wlasciciel podpisal otwartą, ale zainteresowany podpisal coś w stylu ze miszkanie pokazuje mu posrednik i jesli wynajmie to zaplaci prowizje - to imho bez znaczenia czy wlasciciel podpisal umowe na wylacznosc czy nie.
(a nie spotkalem sie w przypadku zakupu przynajmniej by posrednik pokazywal mieszkanie BEZ podpisania umowy z zainteresowanym)