Wpis z mikrobloga

Jak myslicie/jak obecnie szacujecie wzrosty cen mieszkan? Powiedzmy mieszkanie na lekkich obrzezach krk z w miare dobrym dojazdem do centrum (30 min tramwajem), nowe budownictwo 40-50m obecnie warte 650k wyremontowane.
Jakie beda ceny za 2-3 lata? 5% rocznie w gore, 10, 15, mniej wiecej to samo? Jak szacujecie/spekulujecie?
Zastanawiam sie czy kupowac juz teraz czy jeszcze odlozyc ze 100k w ciagu 3 lat.
Jezeli ceny mieszkan nie w--------a w tym czasie, to kupie wtedy cos w lepszej lokalizacji. A jak w--------i to kupie podobne mieszkanie w podobnej lokalizacji za 100k wiecej i tylko strace na wynajmnie przez ten czas.

#mieszkania #krakow #nieruchomosci #kredyt
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hakax: szacuje spadki cen mieszkań. Jest czas wzrostu i czas korekt. Przez ostatnich kilka lat był rajd. Teraz mieszkania z wynajmu idą na sprzedaż, coraz więcej ludzi wychodzi z inwestycji. A poza tym sam buduje dom, wykopki piszą o dalszych wzrostach a to już niemal gwarancja że to jebnie xD
  • Odpowiedz
@Hakax 30 minut tramwajem nie nazwałabym w miarę dobrym tylko raczej mocno średnim, bo razem z dojściem na przystanek/do celu to jest pewnie min. 45 minut w jedną stronę zakładając, że tramwaj odjedzie od razu jak przyjdziesz na przystanek. Zupełnie nie obserwuje spadków/wzrostów, więc szacuje z d--y, ale nie spodziewałabym się na obrzeżach dużego miasta wzrostów rzędu >5% rocznie. A i ten wzrost raczej zakładałabym, że będzie spowodowany kredytem 2%. Ciężko
  • Odpowiedz
@Hakax: mieszkania w limicie bk2% beda rosnac pod jego korek. takze takie 50m za 2 lata moze byc 800k.
za to na nieruchoimosciach powyzej 1,5mln bedzie mozna (a i teraz juz mozna ugrac calkiem znaczace kwoty) sie targowac.
  • Odpowiedz
  • 1
@wetorek2 tak, lapie sie. Boli mnie ten program, bo w------o przez niego ceny realtywnie malych mieszkan (do tych 60m max). W budzecie np 640k moge sobie pozwolic na 2 pokoje +-36m nowe budownictwo 10-15 minut do rynku miejskim w krk. A cos wiekszego w tym budzecie to albo stare budownictwo w nowej hucie np, gdzie komunikacja jest spoko ale nie najlepsza, albo srednia typu obrzeza mistrzejowic, prądnika bialego itp ale w
  • Odpowiedz
@Hakax Ja zwlekałem i żałuję, bo ceny nieruchomości cały czas rosną (raz wiecej raz mniej), za 2-3 lata będzie drożej, ale nie wiadomo o ile. Jeśli masz jakąś satysfakcjonująca Cię nieruchomość na oku i możliwość jej zakupu to kupuj. Ewentualnie jeśli wiesz, że za 2-3 lata będziesz mógł pozwolić sobie na zakup czegoś lepszego z założeniem że zdrożeje o jakieś 20% to możesz poczekać.
  • Odpowiedz
My kupiliśmy mieszkanie 8 lat temu za 7.5 za metr (według mnie wtedy przeplacilismy) ale teraz mieszkanie na naszym.osiedlu idą po 14 !
  • Odpowiedz
@Hakax: gdzie dokładnie chcesz kupić? Myśle, że w ciągu 2-3lat spokojnie 1-3tys jeszcze to pójdzie do góry, nie wyżej.
Ja szukam mieszkania w okolicach czerwonychmaków, dopiero teraz jestem na etapie w którym stać mnie na kredyt. Cena 12k to jest teraz standart, rok temu było 10k, a dwa lata temu 8… niestety nie mailem wtedy zdolność na zakup nawet 40m. Tak samo jeszcze dalej już zadupia Krakowa jak kliny, w
  • Odpowiedz
  • 0
@f000: roznie, chcialbym oczywiscie jak najblizej centrum, ale ogolnie patrze wszedzie poza prokocimiem i wieliczka. No ale jest ciezko xD
  • Odpowiedz
@Hakax ja myślałem w 2017 czy kupować mieszkanie w Krakowie czy dozbierac(miałem 200k) stwierdziłem ze to p------e i kupilem ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak na tym wyszedłem możesz się sam domyślić. Plus minus 100-130% w gore i zaoszczędziłem na wynajmie wiec nie polecam czekać. I tak pewnie do końca życia na tych 50m nie będziesz mieszkać
  • Odpowiedz
@Hakax: dobry dojazd do centrum to jest max. 10 min tramwajem. Pół godziny to są totalne zadupia i pierwsze co będzie leciało to właśnie tam. Ludzie kupują na zadupiach jakieś Górki Narodowe, Piasta Parki po 13-14k od fliperów, a potem będzie pisk żeby chociaż na zero wyjść xD

40m za 650k na obrzeżach to jest cena życzeniowa. Nikt, kto zna rynek tyle nie da skoro za taki hajs na luzie
  • Odpowiedz
  • 0
@majkel88: no przesadzilem, ale nadal wedlug mnie 20 min trajka to calkiem spoko. A a z tym „na luzie” to bym taki pewny nie byl. Chyba, ze sie celuje w stare budownictwo, wielka plyte itd to tak, cos sie znajdzie
  • Odpowiedz
  • 0
@Hakax uzbierasz 100k, mieszkania zdrożeją o 200k ( ͡º ͜ʖ͡º)

Sam żałuję że nie kupiłem w 2019/2020.
Kupiłem na jesień 2022 do odbioru jesień 2023. 10k/m2
  • Odpowiedz