Wpis z mikrobloga

Ej, spece od #sieci.
Jak zdiagnozować problem sieciowy w sieci domowej?

Mam peceta wpiętego w sieć kablową - 192.168.1.10, który ma problemy z dostępem do internetu, lagowaniem nawet wczytywania stron internetowych. Sprawdziłem tracert - wykazało pinki w granicach nawet 1200ms.

Mam Orange funboxa w piwnicy domu i w miarę dobrze on działa, wifi sieje aż do 1 piętra w tej samej części domu. Sieć lokalna 192.168.1.xx
Dalej mam ze dwa switche kablowe, bo wejść lan jest sporo.

No ale żeby usprawnić zasięg Wifi na 2-gim piętrze i w przeciwległym skraju domu, podłączyłem drugi router w drugim krańcu domu, na parterze. Domyślnie się nie widzą z liveboxem - obecnie jest to ToTolink, który jest w innej podsieci - 192.168.0.xx
Jakiś czas to działało dobrze, ale ostatnio mi sieje pingi powyżej 1000ms.

Pierwotnie problem z wysokim pingiem opisałem tu:
https://wykop.pl/wpis/71928465/mam-miedz-w-orange-internet-kablowy-po-ex-linii-te#254269089

Router totolinka jest dość nowy, wcześniej odpiąłem z tego miejsca jakiegoś starego Dlinka właśnie z tych samych powodów - myślałem, że jest uszkodzony i to przez niego tworzy się problem z siecią.
Piszę o tym dlatego, że jak tylko odepnę totolinka od sieci to wszystkie pingi wracają do normy - ~24ms.

Ewidentnie zatem jest to źródło problemu.

No ale też muszę opracować jakieś rozwiązanie w sieci które będzie działać. Da się router AC (totolink) tak ustawić, żeby korzystał z adresu IP, podsieci liveboxa, a jednocześnie słał swoje wifi? Wyłączenie DHCP powinno wystarczyć?
  • 2
No ale żeby usprawnić zasięg Wifi na 2-gim piętrze i w przeciwległym skraju domu, podłączyłem drugi router w drugim krańcu domu, na parterze. Domyślnie się nie widzą z liveboxem - obecnie jest to ToTolink, który jest w innej podsieci - 192.168.0.xx

@majk3l: #!$%@?ówka, najlepiej zmieć mu adres na jakieś 192.168.1.250 wyłączyć dhcp i wpiąć kabel z liveboxa w port lan totolinka.
A jak już ma być podwójny nat to drugi router