Aktywne Wpisy
WielkiNos +268
Te statystyki są przerażające. Największa porażka polskiego systemu edukacji. Przez dziesiątki lat zaniedbywany w szkołach problem, który wisi nad człowiekiem już do końca życia - przewrót w przód na wfie.
Na szczęście ten tutaj i Anna Lewandowska postanowili się tym zająć.
#wychowaniefizyczne #szkola #edukacja #bekazpodludzi #lewandowska
Na szczęście ten tutaj i Anna Lewandowska postanowili się tym zająć.
#wychowaniefizyczne #szkola #edukacja #bekazpodludzi #lewandowska
wjtk123 +43
Rosyjskie pociski nad Ukrainą i potencjalnie nad Polską to bardzo gorący temat, dlatego mylę, że warto zaprezentować w jakiej sytuacji będziemy w przyszłości.
Tak naprawdę największym zagrożeniem są dla Polski pociski balistyczne (Iskandery, Kindżały, Cyrkonie i podobne), które zestrzeliwać mogą tylko systemy Patriot. Można przypuszczać, że to właśnie te pociski zostałyby użyte przeciw najważniejszym celom w kraju. Patrioty posiadają ograniczony zasięg przy zwalczaniu pocisków balistycznych, który oficjalnie wynosi 60 km. Pozwoliłem więc
Tak naprawdę największym zagrożeniem są dla Polski pociski balistyczne (Iskandery, Kindżały, Cyrkonie i podobne), które zestrzeliwać mogą tylko systemy Patriot. Można przypuszczać, że to właśnie te pociski zostałyby użyte przeciw najważniejszym celom w kraju. Patrioty posiadają ograniczony zasięg przy zwalczaniu pocisków balistycznych, który oficjalnie wynosi 60 km. Pozwoliłem więc
Jak zdiagnozować problem sieciowy w sieci domowej?
Mam peceta wpiętego w sieć kablową - 192.168.1.10, który ma problemy z dostępem do internetu, lagowaniem nawet wczytywania stron internetowych. Sprawdziłem tracert - wykazało pinki w granicach nawet 1200ms.
Mam Orange funboxa w piwnicy domu i w miarę dobrze on działa, wifi sieje aż do 1 piętra w tej samej części domu. Sieć lokalna 192.168.1.xx
Dalej mam ze dwa switche kablowe, bo wejść lan jest sporo.
No ale żeby usprawnić zasięg Wifi na 2-gim piętrze i w przeciwległym skraju domu, podłączyłem drugi router w drugim krańcu domu, na parterze. Domyślnie się nie widzą z liveboxem - obecnie jest to ToTolink, który jest w innej podsieci - 192.168.0.xx
Jakiś czas to działało dobrze, ale ostatnio mi sieje pingi powyżej 1000ms.
Pierwotnie problem z wysokim pingiem opisałem tu:
https://wykop.pl/wpis/71928465/mam-miedz-w-orange-internet-kablowy-po-ex-linii-te#254269089
Router totolinka jest dość nowy, wcześniej odpiąłem z tego miejsca jakiegoś starego Dlinka właśnie z tych samych powodów - myślałem, że jest uszkodzony i to przez niego tworzy się problem z siecią.
Piszę o tym dlatego, że jak tylko odepnę totolinka od sieci to wszystkie pingi wracają do normy - ~24ms.
Ewidentnie zatem jest to źródło problemu.
No ale też muszę opracować jakieś rozwiązanie w sieci które będzie działać. Da się router AC (totolink) tak ustawić, żeby korzystał z adresu IP, podsieci liveboxa, a jednocześnie słał swoje wifi? Wyłączenie DHCP powinno wystarczyć?
@majk3l: #!$%@?ówka, najlepiej zmieć mu adres na jakieś 192.168.1.250 wyłączyć dhcp i wpiąć kabel z liveboxa w port lan totolinka.
A jak już ma być podwójny nat to drugi router