Wpis z mikrobloga

Wreszcie się udało! Idealne ciasto drożdżowe po wielu próbach (~14 ciast w ciągu ostatnich 3 dni, z czego tylko 4 trafily do piekarnika...). Ale człowiek wreszcie dochodzi do perfekcji i dostaje to, o co mu chodziło i jest pysznie. W sam raz na sobotnią kolację z kakaem i na niedzielne śniadanie ;]

#gotujzwykopem #pieczzwykopem #ciastodrozdzowe
d.....k - Wreszcie się udało! Idealne ciasto drożdżowe po wielu próbach (~14 ciast w ...

źródło: comment_no31PiJYSTlguGgrKk8edZutmL0397X5.jpg

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzordzyk: Nie chce mi wyrosnąć... I jeszcze pół biedy, jak drożdżówkę robię, bo i tak jest dobra. Niewyrośnięte drożdżowe ciasto na pizze smakuje... Nie smakuje ;D

Pewnie kwestia wprawy, ale jak narazie nie mam tyle pieniędzy, żeby sobie tak próbować ;)

  • Odpowiedz
@isomalta: Temperatura wody ma znaczenia (ja stosuję mleko, ciasto drożdżowe ma wtedy fajniejszy smak ;)).

Próbuj najpierw z drożdżami suchymi (które też musisz rozpuścić), są zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Spiszę dzisiaj jak ja to robiłem, w ostatnich dniach przeczytalem dziesiątki stron, wytestowałem wiele technik ;D
  • Odpowiedz