Aktywne Wpisy
njdnsjdnjs +24
mam takie fazy na jedzenie, które mogłabym jeść codziennie i tylko to i aż do porzygu. były to ostatnio:
- parówki (ok. 2 miesiące, to był twardy zawodnik, jadłam w każdej konfiguracji i zestawieniu i nawet nie mam ich tak bardzo dość)
- jajecznica
- kinderki
- wędlina sopocka
Aktualnie jest to lazania z Auchana. ja się już nawet nie powstrzymuje. moje myśli krążą tylko wokół niej. ciekawe co będzie następne.
- parówki (ok. 2 miesiące, to był twardy zawodnik, jadłam w każdej konfiguracji i zestawieniu i nawet nie mam ich tak bardzo dość)
- jajecznica
- kinderki
- wędlina sopocka
Aktualnie jest to lazania z Auchana. ja się już nawet nie powstrzymuje. moje myśli krążą tylko wokół niej. ciekawe co będzie następne.
kilo-bravo +60
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #ciastodrozdzowe
Ale ciasto faktycznie ładne :)
@eMJot: dżordż upiekł ciasto drożdżowe, można je zatem nazywać dżordżowym ;>
@eQuuS: Nic nie pobije dobrego drożdżowego!
@teemo: Spiszę go i Ci zapodam, bo mam na kartce pokreślanych trochę rzeczy.
@isomalta: Dzięki, faktycznie kakao nie odmieniamy ;]
Pewnie kwestia wprawy, ale jak narazie nie mam tyle pieniędzy, żeby sobie tak próbować ;)
Pytanie drugie: jak długo wyrabiasz ciasto?
Próbuj najpierw z drożdżami suchymi (które też musisz rozpuścić), są zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Spiszę dzisiaj jak ja to robiłem, w ostatnich dniach przeczytalem dziesiątki stron, wytestowałem wiele technik ;D
Będę wdzięczna za wskazówki :)
Ciasto drozdzowe:
300g maki
szczypta soli
1.5 lyzki oleju
50g cukru
1 jajko
pol szklanki mleka (125 ml)
13 g suchych drozdzych (lub 32g drozdzy swiezych (przelicznik to 0.4 drozdzy suchych z 1 drozdzy swiezych)), (lub 10g drozdzy instant)
(uwaga, skladniki w temperaturze pokojowej!)
posypka:
cukier wanilinowy (na oko)
2.5 lyzki maki,
1 lyzka cukru
1 jajko
odrobina cynamonu (dla lubiacych posmak cynamonu)
Przygotowanie: