Wpis z mikrobloga

Jakim określeniem nazwać mężczyzn głosujących na Lewicę mimo tego, że partia ta oferuje m. in:
- 50 dni urlopu dla kobiet przy 26 dniach urlopu dla mężczyzn
- 5 lat wyższy wiek emerytalny dla mężczyzn
- domniemanie winy w przypadku oskarżenia o gwałt

Jaki tok myślenia przyjmuje mężczyzna, który to popiera? Jedyny życzliwy mechanizm jaki znajduję to poświęcenie swoich praw na rzecz wiekszych praw swojej partnerki (czy swojej pani w tym przypadku).

#pytanie #bekazlewactwa #logikaniebieskichpaskow #lewica #feminizm #dyskryminacjamezczyzn #pieklomezczyzn #przegryw #polityka
sildenafil - Jakim określeniem nazwać mężczyzn głosujących na Lewicę mimo tego, że pa...

źródło: temp_file.png151138465320001355

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
Jaki tok myślenia przyjmuje mężczyzna, który to popiera?

@sildenafil: po prostu taki mężczyzna myśli że trzeba weryfikować fakty. Lewica nie oferuje 50 dni urlopu dla kobiet, nie oferuje 5 lat wyższego wieku emerytalnego dla mężczyzn bo to już mamy od pisu i konfederacji która to zdaje się popiera, o domniemaniu winy nie słyszałem, podasz jakieś źródło?
  • Odpowiedz
@sildenafil: Ja bym chętnie zagłosował bo jako jedyni zauważają problem wykluczenia komunikacyjnego, mówią o ochronie klimatu i chcą ukrócić patologiczne umowy zlecenie. Ale dałem sobie spokój przez ich gadanie o niby patrioarchacie i innych julkowych rzeczach. Głosuję na PO.
  • Odpowiedz
  • 98
@Chce_pogadac a po co ci kwestie mieszkaniowe, jeżeli po pomówieniu o przemoc domową możesz zostać wyrzucony z mieszkania bez prawa zabrania swoich rzeczy? Słyszałeś w ogóle o ustawie antyprzemocowej?
  • Odpowiedz
  • 2
@PINKROSE a program to takie bazgranie po kartce tylko. Pokaż mi partię która zrobiła to co miała w programie i nic więcej oraz nic mniej. Liczą się czyny np. składanie projektu ustawy o wyższym wieku emerytalnym dla mężczyzn
  • Odpowiedz
@sildenafil: A przyszło ci kiedyś do głowy, że są mężczyźni, którzy kiedy wstają rano z łóżka to ich pierwszą podświadomą, niewyartykułowaną myślą gdzieś z tyłu głowy jest "ja mężczyzna, będę teraz znowu robił męskie rzeczy", tylko bardziej "ja człowiek, będę teraz znowu robił człowiecze rzeczy"? Serio, to że ktoś wpadł na to, żeby kierować się do grupy definiowanej przez płeć, czyli kobiet, jako do elektoratu partii to dla wielu mężczyzn wciąż
  • Odpowiedz
  • 24
@niecodziennyszczon no właśnie ja bym chciał robić "człowiecze rzeczy" na przykład w pracy i mieć taki sam wiek emerytalny jak moje koleżanki czy mieć takie same limity dźwigania oraz tyle samo ulropu.

Chciałbym aby kiedyś robiąc człowiecze rzeczy nie podlegać zasadzie domniemania winy i nie musieć udowadniać ze jestem wielbłądem.

Chciałbym też móc robić człowiecze rzeczy, mieć człowiecze plany bez obawy, że będę musiał je wszystkie porzucić bo zostanę powołany na ćwiczenia
  • Odpowiedz
@sildenafil:
1. Wciąż jest mowa o dodakowym, 24 dniowym urlopie menstruacyjnym a nie o 50 dniach urlopu.
2. Wiek emerytalny pozostał by taki sam, weszła by emerytura stażowa, to inny typ emerytury który sprawiałby że mężczyzna który pracował 40 lat będzie mógł pięć lat wcześniej przejść na emeryturę.
3. Ale wiesz że to nie jest program tej partii?
  • Odpowiedz
  • 14
@aarahon
1. Łącznie jest to 50 dni urlopu: 26 ustawowego + dodatkowe 24 dni
2. Mężczyzna aby osiągnąć więk emerytalny będzie musiał nadal przepracować 5 lat więcej niż kobieta
3. Piątka Mentzena też nie jest oficjalnie wpisana do programu partii
  • Odpowiedz