Wpis z mikrobloga

@purrminator Najbardziej bawi gdy ludzie kupują wyciszone obudowy i inwestują w chłodzenie wodne a potem okazuje się że taki np Fractal Torrent z 2 x 200mm na przodzie i kawałek metalu marki Noctua na procku są cichsze i tańsze ( ͡º ͜ʖ͡º)
@purrminator: będę robił coś podobnego, ale na LianLi o11d evo i 360mm radiator #!$%@? raczej tam gdzie sa te zatoczki dyskowe na twoim schemacie, czyli w miejsce "right" chyba xD

Ale bedzie sie #!$%@? swiecilo i cicho chodzilo, az w nocy nie trzeba bedzie swiatla w pokoju zalaczac XDD
np Fractal Torrent z 2 x 200mm na przodzie i kawałek metalu marki Noctua na procku są cichsze i tańsze ( ͡º ͜ʖ͡º)

@L3gion: co? xD W jaki sposób air cooler Noctua ma być cichszy od loopa na 360mm radiatorze? Chyba tylko jeśli wyjątkowo bezmyślnie dobierzemy do niego wentylatory, w każdym innym scenariuszu Noctua przegrywa. Nie żebym nie lubił marki, szanuję w opór, po prostu jakościowe
@drahtzieher: szanuję; i pomysł, i firmę, sam jestem pod mega wrażeniem 011D EVO XL który pokazali na Computexie. Tylko ta cena ()

Ale bedzie sie #!$%@? swiecilo i cicho chodzilo, az w nocy nie trzeba bedzie swiatla w pokoju zalaczac XDD

@drahtzieher: piszesz to do kogoś z RGB w: myszy, klawiaturze, podkładce, stojaku na słuchawki, słuchawkach, obudowie, ramach, GPU i AiO. Poletzam motzno, to taki lifehack
cooler z jednym czy dwoma wentylatorami 140mm ma być cichszy od 3 wentylatorów przepychających powietrze przez radiator + dźwięki samej wody?

@L3gion: to Ty jeszcze mało w życiu widz... znaczy słyszałeś ( ͡ ͜ʖ ͡) Pompę u siebie słyszałem raz w życiu: jak dla beki włączyłem tryb performance xD Wentylatorów praktycznie nie słyszę bo przed zakupem najpierw ślęczę nad tabelkami producentów (ograniczam się do dB, ciśnienia
@gomjeden: Szanuję. Wprawdzie nie jestem fanem zalewania procka ciepłą wodą z GPU ale przy 3600 to już rzeczywiście nie ma co popadać w przesadę. No i zazdro bo jak wszędzie EKWB to widać że powodzi się w życiu ( ͡ ͜ʖ ͡) Ja cały ten zestaw bloków, radiatorów etc. musiałbym w raty na min. rok brać xD
@purrminator: też mam masę RGB, lubię jak się świeci. Poza sprzętem w PC to na zagięciu między ścianą pionową a sufitem - nie wiem jak się nazywa profesjonalnie w budownictwie te zagięcie xd - sobie poprowadziłem led, potem pod zasłonami, wokół biurka żeby od ściany odbijało fajnie rozproszone. Teraz zmieniam platformę w PC właśnie bazując na białej lian li o11 dynamic evo, chłodzenie będzie aio lian li gallahad 360mm bo białe,
mobo białę

@drahtzieher: nie zazdroszczę. Nie wiem jak to aktualnie wygląda w Intelu ale w AMD jest do wyboru Asus albo... Asus. Ten sam na którego właśnie spadła fala zasłużonego hejtu i bojkotu konsumenckiego. Ja się poddałem i na następnej płycie (MSI, AM5) oddam wszystkie heatsinki do pomalowania na biało i tyle.

wiatraki muszę skombinować jakieś, albo lian li

@drahtzieher: jeśli mogę coś polecić to Lian Li AL120V2 / AL140V2
Na pic relu schemat mojej budy, gom pewnie ma coś na podobnym poziomie. Ewentualnie push-pull na radiatorach xD

@purrminator: Wy składacie komputery, czy oczyszczacze powietrza z funkcją jego podgrzewania ?
ale nie ufam sobie na tyle, do tego trzeba to potem rozbierać i wymieniać płyn, bo syfieje z czasem

@drahtzieher: jak na miękkich rurkach, to trudność rozbiórki i wymiany płynu oceniam na 2 na 10 (bo czasem trzeba użyć IQ) - robię to co roku i za każdym razem sprawia mi mega frajdę. Zwłaszcza napełnianie układu świeżą "wodą" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://streamable.com/h746pt
@hrumque: tak ( ͡ ͜ʖ ͡)

@gomjeden no ale jednak raz że jest to więcej fatygi niż zdjęcie i wyczyszczenie kilku wentylatorów, dwa że ceny jednak odjechały razem z peronem. Żyjemy w czasach gdzie na pierdyliard modeli GPU jest 12 bloków na krzyż, cena rzędu 100-150$, do tego blok CPU drugie 100-150$, po stówce za każdy radiator, pompa, rezerwuar i tak się radośnie robi rachuneczek na