Wpis z mikrobloga

Znowu mam niesamowite doświadczenia w trakcie zasypiania, czy wybudzania się. Nie mogę spać na brzuchu, więc leżę na plecach. Ale.

Gdy pomyślę, że leżę na brzuchu, czuję, że leżę na brzuchu. Czuję materac pod sobą, a kołderkę na pleckach.

Dodatkowo czasem samoczynnie coś się pojawia. Np, jest to odczucie, że moje nogi dotykają szafki. Czuję zimno dewna i ucisk na stopach.

Czasami jest tak, że mam odczucie że głową dotykam ściany i tak samo to czuję. To wszystko jest kompletnie rzeczywiste, do poziomiu pojawienia się bólu.

Mam też tak, że jak pomyślę, że chcę usiąć na łóżku to jestem w 100% przekonany, że siedzę jak na krześle. Czasem nawet chodzę i idę na przedpokój, gdzie widzę siebie w lustrze.

Nie wiem co to jest, ale bardzo to lubię. Choć, czasem jest dziwnie, kiedy chcę już wstać rzeczywiście z łóżka, i po chwili okazuje się, że dalej leżę na plecach. Dzisiaj tak kilka razy pod rząd wstawałem z drzemki.

Myślicie, że da się to wykorzystać do LD lub OOBE?

#swiadomysen #oobe
  • 10
@psiversum Wg neuronauki jest taki fenomen zmienionego postrzegania ciała w stanie na granicy jawy i snu ale zapomniałem jak to się fachowo nazywa.
Na głębokim poziomie medytacji też ludzie o tym wspominają, np. ktoś fizycznie siedzi a wydaje mu się że stoi itp.
W ezoteryce jest to tzw. "mind awake, body asleep" który uważa się za odskocznię do OBE.
@psiversum: W sensie, że w wyobraźni, oprócz obrazu postrzegasz inne zmysły:
-propriocepcja – zmysł ułożenia części ciała względem siebie oraz napięcia mięśniowego. Dzięki niemu człowiek wie, gdzie znajdują się jego poszczególne części ciała, nawet bez ich widzenia.
-nocycepcja – odpowiada za odczuwanie bólu skóry, stawów i narządów.
?

Czy jeszcze o coś?