Wpis z mikrobloga

Hehe prawie 7k wściekłych emotek odnośnie wiadomości o podwyżce cen prądu. Już nie mogę się doczekać aż dowiedzą się czym jest #zielonylad w Unii Europejskiej, gdy dowiedzą się, że będą musieli przesiąść się z ład na elektryki, z pieców na węgiel na pompę ciepła i panele słoneczne. Przyzwyczaić się do podwyżek prądu o kilkadziesiąt procent rok do roku.

Unie europejską widza trochę jak raj w którym będą tylko korzystać, ależ to będzie kwik jeśli ich przyjmą()

#ukraina #uniaeuropejska
A.....n - Hehe prawie 7k wściekłych emotek odnośnie wiadomości o podwyżce cen prądu. ...

źródło: IMG_20230522_071343

Pobierz
  • 36
@mayek:

"inwestycja" w kocioł węglowy czy gazowy się zwraca? XD

Jeszcze nie słyszałem żeby kocioł został porwany przez wiatr lub zniszczony przez grad. Poza tym wydaj 10k na kocioł a wydaj 70k na zestaw pompa plus panele. Detale

Uzależnienie od paneli z Chin jest złe, ale już uzależnienie od gazu czy węgla z rossji jest ok?

No jak widać zmieniliśmy źródła pozyskiwania gazu i ropy i żyjemy, nie ma za to
Nie dopłacasz bo zapłaciłeś z góry cymbale

@Aquamen: Dlatego nie napisałem "nic nie płacę" a "dopłacam". Drobna różnica, której Ty najwyraźniej nie rozumiesz. Najwyraźniej też kończą Ci się argumenty, bo zaczynasz mnie obrażać.

Słyszałeś o choć jednym przypadku porwania paneli przez wiatr? Albo zniszczenia przez grad? Oczywiście że takie rzeczy się pewnie zdarzają, ale to są jednostkowe przypadki i dlatego należy się ubezpieczyć (ja płacę 50 zł rocznie za ubezpieczenie paneli).
Słyszałeś o choć jednym przypadku porwania paneli przez wiatr? Albo zniszczenia przez grad?

@mayek: https://m.youtube.com/watch?v=mTcVD9LGkKc

Mając kocioł węglowy nie wiesz za ile kupisz węgiel na następny sezon,

Oczywiście, że wiesz wystarczy zaopatrywać się w większych ilościach.

Do tego panele i pompy nie są wieczne i za 20lat wybulisz równowartość tych 70k które wydałeś na panele i pompę. Do tego dochodzi ci rząd który teraz może i zachęca do inwestycji w to
Oczywiście, że wiesz wystarczy zaopatrywać się w większych ilościach.

@Aquamen: Na kilka lat do przodu? XD Oczywiście miejsce na składowanie węgla jest za darmo. Oczywiście twoja praca przy piecu też. Oczywiście piece się nie psują, a komin nic nie kosztuje i nie wymaga serwisu.

Lewactwo zakazuje palić wunglem i każe oddychać świeżym powietrzem, a my mamy nasze czarne złoto i bedziem palić jak nasz łojcieć i dziad. Tradycyjnie, po bożemu XD
Ruskie wprowadzają u nas zielony ład, są odpowiedzialni za inflację i wszystkie debilne decyzje obecnego rządu. Logiczne mordo.

@Aquamen: Wrzucasz coś z telegrama Ukraińskiego, potem piszesz że Unia zmienia w Polsce prawo, a na koniec próbujesz się obronić logiką. U nas ceny wzrosły, a spółki energetyczne skarbu państwa odpowiednio zarobiły. To logiczne.
Jedynym rozwiązaniem jest pójście w energetykę atomową/ jądrową. Tak jak Ukraina, Francja, Rosja i reszta świata.
@mayek:

Na kilka lat do przodu?

No oczywiście, że tak. Tak jak z drzewem, im dłużej schnie tym bardziej kaloryczne i suche. Ja na przykład mam jeszcze piwnice zawaloną na minimum dwa sezony.

Lewactwo zakazuje palić wunglem i każe oddychać świeżym powietrzem

Wystarczyłyby odpowiednie filtry na kominy.
Wystarczyłyby odpowiednie filtry na kominy.

@Aquamen: XDDD Filtry, instalacje odsiarczania spalin, a przy okazji przydomowa fabryka płyt gipsowych (ciekawe czy wiesz skąd byłby gips?)
A wybudowanie tej "całej piwnicy" na opał to ile kosztowało? Czemu nie wrzucasz tego kosztu do kosztu instalacji grzewczej?

Na dowód swojej tezy, że panele pękają podczas gradu, wrzucasz filmik na którym facet pokazuje jeden popękany panel (pewnie wadliwy) pośród wielu które nie popękały. Przecież tym filmem
@mayek:

Czemu nie wrzucasz tego kosztu do kosztu instalacji grzewczej?

Bo to piwnica chłopie trzymam tam wszystko od opału po weki xd

Na dowód swojej tezy, że panele pękają podczas gradu, wrzucasz filmik na którym facet pokazuje jeden popękany panel

Podaj jeden powód, podaje, robisz fikołki xD Nie mamy o czym dalej dyskutować nawet.
@octopussy8: tak coś czułem że dowód będzie zły. Z drugiej strony nigdy nie słyszałem dowodu, tylko #!$%@? że wszystko i tak nie ma sensu, bo chiny zanieczyszczajo a hindusi srajo do gangesu.