@czuczer odnosiłem się do twojego pierwszego komentarza o tym, że jak 70 lat to już olać. Ruskie nam wymordowali elite wtedy i jakoś nie mam zamiaru i tym zapomnieć
@Shatter ale w obecnej sytuacji, od roku czasu Wołyń jest naszym najmniejszym zmartwienien i tak #!$%@? mnie na dziś. bo czy przeproszą czy nie to na dziś trzeba wspierać i trzymać kciuki za Ukraińców żebyśmy nie mieli ruskich u siebie
@pesymistyk: połowa z tych ludzi nie zna historii Wołynia i skupiają się na wyniku akcji a nie całej historii, to znamienne dla Polaka, olewac historię w imię na szybko przeczytanego streszczenia, naród nieuków, i pewnych siebie idiotów, którzy jedynie co widzą to swoją krzywdę na końcu, bez refleksji skąd ona się wzięła.
@ork_sojownik: nic nie usprawiedliwia, Twoje pytanie zdradza że jesteś naprawdę albo złośliwy albo chcesz dostać gotową odpowiedź zamiast sięgnąć do historii. Nie mówię o usprawiedliwiany kogokolwiek mówię o znajomości całej historii by takich sytuacji uniknąć nie dać się wmanipulowac ale z takimi jak Ty orłami intelektu widzę że nic nie osiągnęły pokolenia nauczycieli choć pewnie się starali.
@Hethrir zaczales temat z szukaniem w historii. Moze zamiast mnie wyzywac odpowiesz mi co im takiego strasznego zrobilismy i moze dasz znac co ludzie, ktorych krewni zostali bestialsko zmasakrowani, maja robic widzac postawe ukraincow i obojetnosc rzadu?
@kiera1: dla mnie i mojej rodziny zbrodniarzami byli żołnierze wyklęci z AK, reguralnie okradali rodzinę moich dziadków i ich wioskę z jedzenia, po wojnie pod groźba śmierci kazali płacić za ochronę, teraz ich imiona i nazwiska wiszą na tablicy na kościele, tylko jeszcze nieliczni chodzą płuc na tą tablice bo inni już nie żyją z tej wioski. Dla mnie mój kraj gloryfikuje przestępców. Nie dogadamy się w kwestii Wołynia, dla nas
@czuczer: Tak tak zapomnijcie, a weź zapomnij o tym jak moją prababkę banderowcy chcieli zgwałcić i zabić. Skąd się takie gamonie biorą nie mam pojęcia i to samo się tyczy 300 idiotów, którzy zaplusowali te brednie. Może jakby Wam ukrainiec/rusek/białorusek obojętnie zgwałcił matkę/siostrę/żonę albo kogoś bliskiego z rodziny to też zapomnielibyście? XD
@kiera1: Kwestia perspektywy, moim zdaniem kraj, który zwraca innemu uwagę na gloryfikowanie zbrodniarzy sam powinien zadbać o to, by nie gloryfikować swoich.
@czuczer: Ciekawe czy rozsądnym jest olewanie czy ~10% budżetu państwa, które poszło na pomoc Ukrainie ma sens, skoro władze Ukrainy nawet nie są w stanie przyznać, że UPA dokonało bestialskiego ludobójstwa na Polakach, a co więcej wychwalają tę organizację.
@czuczer wytykanie Ukraińcom paskudnego podejścia do Wołynia nijak nie kłóci się z ideą wsparcia na froncie, które powinniśmy realizować. W sumie to oni są w potrzebie, więc to oni powinni robić wszystko, żebyśmy nie musieli debatować o tym, dlaczego nadal nie ma z ich strony jasnej deklaracji "przepraszamy za Wołyń", bo kiedy, jak nie teraz, jest na to czas?
Mirki chowam tatę. Nie wiem dlaczego to piszę tutaj, biorąc pod uwagę liczbę debilów na portalu... Ale pomyślałem że może ktoś to przechodził i zrozumie.... Jest mi w CH smutno i przykro #zalesie #religia #smierc
wszędzie tylko Wołyń, wojna, rosja Wołyń, ten powiedział to, ten tamto, Wołyń...
W ogóle to smutne że przez to onucowe grzanie tematu Wołynia, wielu ludziom to spowszedniało i tylko bardziej konserwatywnych jeszcze to drażni.
#przemyslenia #ukraina
Nie mówię o usprawiedliwiany kogokolwiek mówię o znajomości całej historii by takich sytuacji uniknąć nie dać się wmanipulowac ale z takimi jak Ty orłami intelektu widzę że nic nie osiągnęły pokolenia nauczycieli choć pewnie się starali.
Dla mnie mój kraj gloryfikuje przestępców.
Nie dogadamy się w kwestii Wołynia, dla nas