Niezły mindfuck w ankietach jak Polacy postrzegają sukces. W radio omawiali badania gdzie najwiecej odpowiedzi na pytanie "czym jest sukces w życiu" padło odpowiedzi - Wlasne mieskzanie / dom i brak długów / kredytów. Prawie 90% odpowiedzi takich było. Tak sobie myślę - wszyscy cisną beke z komunizmu a okazuje się że wowczas w takim razie wiekszość ludzi odnosiła sukces mając mieszkania i domy bez kredytów a teraz nieliczni odnoszą sukces w kapitalizmie po 30 latach XD
@PfefferWerfer: to ze na domy byly normalne kredyty wtedy , spoldzielcze mieszkanai sie splacalo to tez malo kto z mlodych zdaje sobie sprawe. Z tego co widze wiekszosc nie pamieta nawet ze masowe wykupy byly w okolicach 2000 roku
@Miniu30: Moja babka wzięła w 1962 kredyt na 1% rocznie z państwowego banku, na 18 lat, na zakup gospodarstwa. Pierwsze spłaty były wymagalne 7 lat po uruchomieniu kredytu. Spłaciła 50% całej kwoty po pierwszych żniwach ( ͡°͜ʖ͡°)
W radio omawiali badania gdzie najwiecej odpowiedzi na pytanie "czym jest sukces w życiu" padło odpowiedzi - Wlasne mieskzanie / dom i brak długów / kredytów. Prawie 90% odpowiedzi takich było.
Tak sobie myślę - wszyscy cisną beke z komunizmu a okazuje się że wowczas w takim razie wiekszość ludzi odnosiła sukces mając mieszkania i domy bez kredytów a teraz nieliczni odnoszą sukces w kapitalizmie po 30 latach XD
#kapitalizm #ekonomia #socjalizm #pieniadze #socjologia