Mirki, pewnie to pytanie padło już wielokrotnie ale kto pyta nie błądzi. Opony całoroczne klasy "premium", Continental lub Michelin, warto brać do małego auta? Trasa do pracy codziennie ta sama 33 km w jedną stronę, po drodze krajowej w zimie odśnieżonej. Polecacie taki wybór, czy zostać przy letnich i zimowych? #samochody, #motoryzacja, #pytanie
@telemach20: Oczywiście, że warto. Ja spróbowałem wielosezonowych tylko dzięki temu, że były założone na kupionym przeze mnie aucie. Byłem na tyle zadowolony, że gdy ten komplet się zużył, zakupiłem taki sam nowy. W twoim przypadku na 4-5 lat zapominasz całkowicie o oponach.
@telemach20: Od siebie dodam, że od 7 lat używam w 2 autach vredenstein quatrack. Oba auta na drugim już komplecie. Jazda głownie po mieście, czasem dłuższa trasa. Na śniegu dobrze się sprawują, ale to nadal są krótkie trasy rzędu 15 km dziennie.
Mechanik mi kiedyś powiedział, że opony całoroczne są uniwersalne - łączą w sobie wszystkie złe cechy opon zimowych i letnich.
@HuGho: Ten mechanik to pewnie wulkanizator. Dla niego jest tylko jedna zła cecha opon wielozesonowych - nie przyjedziesz 2x w roku zostawić u niego 120-150 zł.
@Wyso52: No pudło, ale spoko. Każdy zrobi jak chce. Uniwersalność ma to do siebie, że coś jest zwyczajnie średnie. Całoroczne nigdy nie będą tak dobre w zimę jak zimówki a latem jak letnie. Fizyki nie oszukasz.
@telemach20 Michelin Crossclimate 2. W śniegu dają radę, w deszczu również, nie są wcale głośne. Marka Premium hehe. Wada? Szybko się zużywają. Szczególnie w wysokich temperaturach. Zrobione 25 tys i nie ma połowy bieżnika. Jednak jak mało jeździsz to nie ma problemu. No i moim zdaniem wyglądają zajebiście xD
@HuGho: Ten mechanik to pewnie wulkanizator. Dla niego jest tylko jedna zła cecha opon wielozesonowych - nie przyjedziesz 2x w roku zostawić u niego 120-150 zł.
Michelin Crossclimate 2.
W śniegu dają radę, w deszczu również, nie są wcale głośne. Marka Premium hehe.
Wada? Szybko się zużywają. Szczególnie w wysokich temperaturach. Zrobione 25 tys i nie ma połowy bieżnika. Jednak jak mało jeździsz to nie ma problemu.
No i moim zdaniem wyglądają zajebiście xD
Chodzi mi o to, że te całoroczne z niższej półki są głośne i warto kupić premium :) Crossclimate mają na prawdę dobre recenzję.