Wpis z mikrobloga

@Staraagrafka: ja używam od firmy Tamiya ale dokładniej nazwy ci nie powiem, nie mogę znaleźć żadnej buteleczki.

W tym zestawie mam domyślny klej. Nada się? Czy zmienić na profesjonalny?

Zależy co dali w tańszych modelach, jak dają to często taki jak superglue. Tylko raz dostałem dobry klej w modelu Mausa z serii world of tanks.
  • Odpowiedz
W tym zestawie mam domyślny klej. Nada się? Czy zmienić na profesjonalny?

@Staraagrafka:
Wprawdzie ostatni model sklejałem jakieś 20 lat temu ale popieram @programista3k, kleje CA to zło, szczególnie na przeźroczystych elementach. Ten klej z zestawu z kolei wolno schnie i nie zostawia zacieków co pozwala na poprawki ale za to działa na zasadzie rozpuszczania tego tworzywa, więc trzeba go nakładać w małych ilościach aby nie "wypaczyć" dużych
  • Odpowiedz
  • 4
@Staraagrafka jeżeli planujesz się wkręcić to polecam klej Tamiya Extra Thin (zielona nakrętka) - bardzo spoko klej. Dobry klej to podstawa bo dzięki temu nie walczysz z materią tylko własnymi umiejętnościami :⁠-⁠)
  • Odpowiedz
@Staraagrafka tak jak ci napisali, obejrzyj sobie film na kanale sklepu Agtom, tam jest pokazane od czego zacząć. oprócz porządnego kleju na pewno przyda się pilnik i penseta. obcinaczki też są wskazane no i skalpel. Staraj się zawsze wyrównać powierzchnię pilnikiem i nie wal za dużo kleju bo on topi plastik. Polecam też używać rękawiczek i umyć wypraski wodą z płynem do naczyń przed rozpoczęciem pracy.
  • Odpowiedz
@Staraagrafka: najważniejsza zasada przy pracy - nie śpiesz się i nie rób na siłę. Pierwsze modele traktuj jak poligon doświadczalny. Na yt sklepu agtom masz składanie od a do z bf109 od tamiya, obejrzyj wszystkie części, ja z tym poradnikiem sklejałem swój pierwszy model, bardzo pomocny materiał i czasem do niego wracam, bo sklejam od niedawna - jesieni 2022.
  • Odpowiedz
  • 0
@Zwichrowany Dzięki za poradę. Ja się zbieram do sklejania parę lat więc wiem że na spokojnie wszystko. ( ͡º ͜ʖ͡º) I świadomy jestem że ten pierwszy będzie beznadziejne wyglądał bez doświadczenia (ale szkoda bo lubię ten samolot).
  • Odpowiedz
@Staraagrafka: model który wybrałeś na start nie zachęca do modelarstwa, a wręcz przeciwnie (°°
na początek w tym temacie sklej sobie lepiej P11 z army (P7 też mają możesz sobie zobaczyć efekt tutaj https://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=1010294, ale na początek 11 będzie lepsza, nie ma wad 7) albo od IBG, różnica w cenie między Big model może jest podwójna, ale różnica w przyjemności
  • Odpowiedz
  • 0
@Yawimaya "model który wybrałeś na start nie zachęca do modelarstwa" będę to miał na uwadze. Jeśli będzie tak jak piszesz to zapomnę o tym modelu i wezmę się za Twoje polecenia. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz