Wpis z mikrobloga

Protip komputerowy o którym chyba niewiele osób wie, dzielcie się swoimi:
Mój protip dotyczy przeglądarki firefox. Możecie w niej do utworzonej zakładki dodać "keyword" który po wpisaniu w pasku adresu przeniesie was do zakładki. Ale to jeszcze nie wszystko, jeśli w opcjach zakładki dodacie w adresie zakładki %s to wszystko po keyword wskoczy w to miejsce w adresie. Ja mam wykop stronę główną pod keyword "w" natomiast pod keyword "wt" mam link tagu na wykopie w którym %s podstawiony jest pod nazwę tagu. Dzięki temu wpisując np. "wt ufo" odpalam bezpośrednio tag "ufo". Wpisując "olx zderzak do golfa" od razu wyszukam na olx takie wyrażenie, tak samo mam ustawione różne słowniki, wyszukiwarkę yt, googla i inne. Bardzo przydatna rzecz.
#programowanie #komputery
Pobierz nilmerg - Protip komputerowy o którym chyba niewiele osób wie, dzielcie się swoimi:
M...
źródło: 20230513212217
  • 19
@nilmerg można YouTube, Google i inne dodać na listę wyszukiwarekw pasku wyszukiwania koło pasku adresu. chyba to lepsze, można raz wpisać w pasek i kliknąć w czym chcę wyszukać
i kliknąć

@Daleth2202: Moim zdaniem zdecydowanie szybciej jest wpisać np. "ys śmieszne koty", gdzie "ys" to keyword do wyszukiwania na yt niż "śmieszne koty" a potem szukać ikony yt i w nią klikać. Ale to jest kwestia gustu.
@Eshirael: Nie bardzo wiem co masz na myśli? Podpowiedzi jakie daje sama przeglądarka? Są one nieco zmienne i ogarniają tylko bardzo popularne strony. Zrób tak dla np. allegro albo dla cambridge dictionary. Tu kilka moich przykładów i spróbuj je swoim sposobem, gdzie wpisywana fraza -> adres docelowy
"dic noob" - > https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/noob
"te noob" -> https://translate.google.pl/?hl=en&sl=en&tl=pl&op=translate&text=noob
"tp kisiel" -> https://translate.google.pl/?sl=pl&tl=en&text=kisiel&op=translate&hl=en
"a krajalnica" -> https://allegro.pl/listing?string=krajalnica

Jak to miałoby wyglądać z tym tabem?
@Kouros: to super, z Chroma mało korzystam więc opisuję dla firefox, nie chodzi mi o tworzenie wojny między przeglądarkami a o wspomnieniu o mało znanej funkcji (przynajmniej ja na żywo nie spotkałem nikogo kto by o czymś takim wiedział)
@nilmerg: Portale które ogarniają skróty wyszukiwarki, wszystkie youtube allegro olx z automatu jak masz zapamiętane ciasteczka i już sprawdzany adres pozwalają wpisywanie wyszukiwania już w oknie adresu url i do takiego wyniku prowadzą. Nie używam firefoxa od dekady albo dłużej.
@Eshirael: Niestety na chromium nic takiego mi nie działa, ponadto trochę mi nie pasuje Twój opis. Portal nic nie może zanim na niego wejdziesz. Jak wpisujesz coś w adresie to portal o tym nie wie, jedynie wie o tym przeglądarka i ona może wyszukać to (czyli też podmienić w adresie docelowym) w popularnych stronach bazując zazwyczaj na historii przeglądania. Jest to jednak mało intuicyjne i nieco ograniczone. Tak jak dałem przykład
@nilmerg: dałeś trochę bardziej rozbudowaną formę zakładek i wyszukiwarki, jak chcę wejść na „rower” na wykopie to pewnie mam to w wyszukiwarce albo ostatnio przeglądanych. Ale fakt, czy przeglądarka się połapie jak wpiszę „ro” to zależy, czy nie mam w historii rowery.pl, które będzie priorytetowe. Podobnie z wyszukiwarkami, nieszczęsne allegrolokalnie może przyćmić „all” + tab. Rozwiązanie masz super ale to nie jest tak, że dotychczas każdy musiał wejść na Allegro, wpisać
jak chcę wejść na „rower” na wykopie to pewnie mam to w wyszukiwarce albo ostatnio przeglądanych

@Eshirael: Rozumiem, ale w moich przykładach nie chodzi wcale o przeszukiwanie historii. Wyobraź sobie, że chcesz wyszukać coś na allegro czego nigdy wcześniej nie wyszukiwałeś, albo wejśc na tag na wykopie na który nie wchodziłeś. Sam "tab" to po prostu szuka w historii przeglądania pasującej frazy, ale nie pozwala na wyszukanie czegoś nowego pod danym
@nilmerg: wchodzisz na allegro -> klikasz PPM na wyszukiwarce i wybierasz "utwórz slowo kluczowe dla tej wyszukiwarki". Ja mam wybrane "a". Teraz jak wpiszę w pasek adresu "a samsung a34" to pokaże mi wyniki tak jakbym wszedł na allegro i wpisał "samsung a34" w ich wyszukiwarke. Działa to wszedzie gdzie sprawdzalem, youtube, olx, ceneo itp