Wpis z mikrobloga

@speedygonzales1: taniej, łatwiej, szybciej, wygodniej no i już praktycznie nikt nie ma napędu na płyty, nowe laptopy nie maja i komputery też nie. Nawet już nowe obudowy w większosci nie maja otworu zeby sobie taki napęd zamontować.
@speedygonzales1: Taki Cyberpunk waży na przykład około 100gb, a płyta dvd mieści co najwyżej 4.7gb o ile dobrze pamiętam, więc musiałbyś mieć z 20 płyt by zainstalować jedną grę. Poza tym tak jak ludzie wyżej piszą, mało który komp ma napęd w ogóle jakikolwiek. Ma to swoje plusy i minusy, płyta się nie zarysuje i jej nie zgubisz, bo zawsze będziesz miał ją na koncie np. steam, ale z drugiej strony
@le1t00: po co komu #!$%@? sie z fizycznym nośnikiem, kiedy jest internet światłowodowy, i pobranie gierki i instalacja na steamie trwa max 20 minut, ja już nie mam napędu w kompie od 2015 roku a gry jeszcze kilka lat temu w sklepach były sprzedawane na płytach tylko po to żeby je #!$%@?ć do kosza od razu po rozpakowaniu bo były bezużyteczne, mniej śmieci to lepiej dla wszystkich
@speedygonzales1:
1. Łatwiej odciąć ci dostęp w razie "problemów"
2. Wymuszanie mikropłatności
3. Licencje i ograniczenie piractwa
4. Ekologia
5. Cięcie kosztów poprzez ograniczenie wydatków związanych z dystrybucją i logistyką
6. Brak wsparcia napędów w pecetach i lapkach
7. Prędkość odczytu/zapisu danych
8. Wygoda.
9. Przenoszenie gier między komputerami
@6aesthetic9: A proszę bardzo, ja mam i korzystam i niemal codziennie - a kompa składałem na jesień ubiegłego roku. Fakt, musiałem zostawić starą budę żeby móc korzystać z napędu. @speedygonzales1 tylko i wyłącznie chciwość i pazerność, którą zapoczątkował Gaben wprowadzajac steama - no bo jak miałeś płytki to mogłeś pożyczyć grę kumplowi czy (o zgrozo!) odsprzedać ukończoną grę lub kupić używaną (tak jak do dzisiaj jest na NORMALNYCH konsolach, czyli z
@6aesthetic9: Tak, ja też nie mam napędu jakoś od tego czasu albo i wcześniej.
Niemniej, steam to tylko wypożyczalnia gier, gier które nie są twoje. Kupując to samo na płycie masz pełnoprawny produkt (no prawie, bo serwery dalej można wyłączyć, klucz może zostać deaktywowany itp), ale dalej nie jesteś na łasce steama :)