Wpis z mikrobloga

@yousouyou: Da się, ale nie bez trochę większego pojęcia o prądzie ;). AA czy AAA nie ma znaczenia. Znaczenie ma natomiast ile tych baterii ma być w środku każdego urządzenia - ilość baterii (i dodatkowo jak są połączone) mówi jakiego NAPIĘCIA urządzenie chce, a napięcie musisz każdemu sprzętowi dać takie jakie chce inaczej może się spalić.
Np. coś na 2xAA chce 2x1,5V czyli 3V. Coś na 3xAAA chce 3x1,5V czyli
  • Odpowiedz
@yousouyou: Potem możesz pogrupować urządzenia które chcą tego samego napięcia i spiąć je wszystkie razem (np. tymi wago) równolegle i puścić z jednego zasilacza o tym właśnie napięciu - ale tu też trzeba by oszacować jakie NATĘŻENIE minimum powinien ten zasilacz posiadać.
Dalej - jak bardzo długie te kable by były to pewnie będą spadki napięć na najdalszych urządzeniach i mogą (ale nie muszą) gorzej działać (albo wcale). Wszystko "zależy"
  • Odpowiedz
  • 0
@atehxx: No to to wiele wyjaśnia, czyli nie da się ich tak po prostu na jednym zasilaczu podłączyć. Jeśli jedno urządzenie ma 3xAA, a drugie 3xAAA to muszę mieć na nie osobny zasilacz... dobrze rozumiem? Jeśli miałbym np 4 urządzenia na 3xAAA to na jednym zasilaczu pójdzie?
  • Odpowiedz
@yousouyou: No właśnie wprost przeciwnie - da się :) AA i AAA to tylko rozmiar baterii - napięcie mają to samo więc bez znaczenia.
3xAAA i 3xAA to tyle samo napięcia i mogą iść z jednego zasilacza (na 4,5V).
Natomiast urządzenia na 2xAA i 2xAAA muszą iść z innego (na 3V).
Urządzenia 4xAA/AAA znowu z jeszcze innego zasilacza - 6V itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@atehxx: noooo teraz to rozumiem. To będę musiał spisać co tam dokładnie mam i jakoś pogrupować.

A co jeśli chodzi o ilość urządzeń? Wtedy rozumiem im więcej tym mocniejszy zasilacz i koniec filozofii (w przyszłości mogę dokładać urządzeń jak tylko moc pozwoli)? Połączenie tego wszystkiego kablami mniej więcej tak jak opisałem da radę? Oczywiście nie na pałę tylko sprawdzę wcześniej co z czym dokładnie połączyć żeby prąd płynął ;)
  • Odpowiedz
@yousouyou: Ilość urządzeń wpływa na to jakiej mocy potrzebujesz ten zasilacz (wartość A - ampery). Możesz mieć zasilacz o dużo większej mocy niż potrzeba - na zapas. Szukając zasilacz napięcie musi być identyczne, a natężenie (ta moc) takie lub większe jak trzeba z wyliczeń.
Połączenia są proste - plusy tych kabli które wypuścisz z urządzeń spiąć razem, minusy razem i do zasilacza :).
Jedynie uważaj gdzie i jak w urządzeniu
atehxx - @yousouyou: Ilość urządzeń wpływa na to jakiej mocy potrzebujesz ten zasilac...

źródło: schemat-szeregowy-akku.drawio

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@atehxx: Pozwole sobie ciebie jeszcze zawołać na chwilę :) Bardzo dziękuję za pomoc, udało mi się wszystko połączyć i lampki swięcą! Jest tylko jeden problem. Niektóre z lampek są tak mądre, że po 15 minutach same się wyłączają ;) Mają w sobie jakieć pcb małe i pewnie coś tam odlicza czas. Czy jak mam już te zasilanie 3v i 4,5v to mogę do niego bezpośrednio jakąś diodę led podłączyć i
yousouyou - @atehxx: Pozwole sobie ciebie jeszcze zawołać na chwilę :) Bardzo dziękuj...

źródło: 231758_1

Pobierz
  • Odpowiedz
@yousouyou: Gratulacje :) Możesz jak najbardziej, z tym że diody nie wolno podpiąć bezpośrednio do napięcia bo się szybko zjara (sekundy). Musi być w szeregu z rezystorem ustalającym jaki prąd przez daną diodę popłynie.
Myślę że tu znajdziesz potrzebne info: https://forbot.pl/blog/jak-dobrac-rezystor-do-diody-rozne-metody-zasilania-led-id14482, choć przejrzałem tylko pobieżnie. Zacznij od tego, a gdyby info z linku nie wystarczyło to pytaj.
  • Odpowiedz
@yousouyou: To zależy, rezystor zależy od diody i od napięcia jakim to zasilisz. Zwykle kupuje się osobno diody i rezystory, w sensie dobiera do potrzeb, i łączy samemu. Skoro masz różne zasilacze to taki zestaw z obrazka będzie świecił jaśniej w zasilaczu o wyższym napięciu, i słabiej w zasilaczu o niższym napięciu - chyba że ci to nie przeszkadza to jak wolisz.
  • Odpowiedz